Kualiti vs Kuantiti


بسم الله الرحمن الرحيم


Assalamualaikum

Apa yang kita faham dengan kuantiti dan kualiti?

Biasanya kuantiti tu ialah bilangan sesuatu dan kualiti tu ialah nilai sesuatu. Tak kira la benda ke perkara ke..semua boleh guna, yang penting sesuai.

Sikit-sikit, lama-lama jadi bukit, Kan Danbo? ;p

Kenapa pula dengan kuantiti dan kualiti ni?

Kalau nak di ikutkan, kedua-dua sama penting..lagi elok kalau jalan seiring. Tapi, kadang kala kita sebagai manusia ni tak mampu nak dapatkan yang sempurna. Kita boleh buat ikut kadar kemampuan dan pilih mana terbaik buat diri sendiri. Banyak perkara yang kita boleh kaitkan dengan dua perkara ni..saling kait mengait antara satu sama lain.Contohnya : ibadah yang kita lakukan, ilmu yang kita belajar, harta yang kita miliki dan lain-lain. 

Bagi saya, kualiti tu lebih penting berbanding kuantiti. Walaupun kita buat hanya sedikit, tapi bermakna. Daripada buat banyak tapi tak memberi kesan apa-apa. Kan?

Contoh situasi :

1 #
Bersedekah walau seringgit tapi ikhlas berbanding sedekah sejuta tapi niat menunjuk-nunjuk.

2 #
Ilmu yang dipelajari walaupun sedikit, diamalkan dalam hidup berbanding banyak ilmu tapi langsung tak amalkan.

3 #
Berubah dan tetap istiqamah walaupun hanya sedikit berbanding mereka yang langsung tak nak berubah sebab memperlekehkan orang yang berubah tapi masih lagi tak betul.

4 #
Kongsi ilmu yang ada dengan orang lain walaupun baru belajar sikit..bukan nak tunggu ilmu banyak baru nak kongsi. Hakikatnya memang tak kan banyak.

5 #
Anak yang sedikit tapi berguna berbanding anak ramai tapi tak mampu beri manfaat kepada masyarakat bahkan beri mudharat.


Saya kongsikan sikit apa yang saya baca dalam buku Aku Terima Nikahnya, ustaz tu kata memang anak ramai itu sunnah Nabi. Nabi suka umatnya ramai bahkan salah satu dasar pemilihan seorang isteri ialah perempuan yang subur dan dapat melahirkan ramai anak. Tapi, kalau ramai dan tak hidup dengan cara hidup Islam serta ikut cara Nabi pun tak guna jugak kan. Bahkan bukan tu je, beri mudarat kepada orang lain pulak. Contohnya pencuri ke. Ikut olahan ayat saya sendiri ni, tapi isi lebih kurang sama.


Biar anak sikit, tapi berguna (^^,)

Biar sikit tapi berkualiti berbanding ramai tapi merosakkan. Anak tu amanah Allah kan, anak ramai pun satu rezeki. Jadi, di akhirat nanti akan dipersoalkan oleh Allah. Ramai dan berkualiti itu lebih baik, kan?

Yang paling penting, biar sikit dan istiqamah (berterusan) buat. Bukan banyak tapi kejap buat kejap tidak..kesimpulannya? Fikir la sendiri.hehe

P/s : Nak berubah pun macam tu jugak..sedikit demi sedikit. Biar hati kita betul-betul tetap. Yang penting ada usaha dan ada perubahan, biar la sikit. Lama-lama nanti banyak la kan?


 والسلامSyukran kerana sudi membaca..boleh Like dan Share entri ini

Maksiat yang halal?


بسم الله الرحمن الرحيم


Assalamualaikum

Korang nak tau tak..ada maksiat yang halal. Dulu saya pernah tulis satu entri, tajuknya maksiat yang di 'halal' kan?! Yang mana belum baca, boleh klik link. Kali ni saya nak kongsi kan tentang maksiat yang halal pulak. Eh, ade ye? Atika ni nak ajar ajaran sesat ke pe? Haha..baca la dulu. ;)


Ha? Ape?! Biar betol !!


Ade..tapi kena buat 5 perkara ni dulu :


  • Jangan makan rezeki yang Allah beri.
  • Jangan tinggal di bumi Nya
  • Cari tempat yang kita boleh bersembunyi daripada dilihat oleh Nya
  • Minta tangguh daripada malaikat maut sekiranya dia datang untuk mencabut nyawa
  • Jika malaikat Zabaniyah datang mengajak ke neraka pada hari kiamat nanti, jangan mengikutinya.


Hakikatnya, semua perkara ni adalah mustahil buat kita. Segala yang ada adalah milik Allah termasuk lah diri kita sendiri. Jom muhasabah diri.


Eh kucing, takde maksiat yang halal tau. Tajuk tu buat gempak je..lagipun kan dah ade tanda soal. So, bagi jawapan sendiri la..hehe. والسلامSyukran kerana sudi membaca..boleh Like dan Share entri ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Copyright Control : Atika Aula