Home » , » Maksiat yang di "halal" kan?!

Maksiat yang di "halal" kan?!


بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum

Tanpa kita sedar atau tidak sedar, sebenarnya perkara ni berlaku. Dah lama sejak dulu, mungkin ada yang menegah tapi tidak diendah..sedar tak, ada maksiat yang seolah-olah halal?!

Eh, jangan nak merepek la Atika oi. Mane ade, maksiat halal? Tak mungkin la. Kan ada badan-badan agama, sentiasa mencegah perkara ni dan tak ada istilah maksiat halal pun. Nonsense. (monolog dalaman kononnye..hehe) Ada la, sape kata tak ada. Dalam filem tu =.=

Dalam filem Melayu tu bukan maksiat ke? Kadang-kadang tengok seolah-olah macam di " halal " kan je. Bukan apa, kadang-kadang kita sebagai penonton ni syok sangat tengok pelakon tu pandai berlakon sampai minat dekat pelakon dan cerita tu. Sedih la, seronok la, romantik la, apa-apa jela. Tapi kan itu hanya berlakon, berpeluk-peluk, pegang tangan, kiss-kiss ke. Mereka tetap bukan suami isteri..tu la hakikatnya.

Berpelukan

Pegang tangan

Pakai tudung "sementara"

Baju tak cukup kain #__#

Kepada peminat tegar filem Melayu, mesti tau gambar daripada cerita apa kan kat atas tu. Sebagai contoh je, kalau nak ikutkan terlalu banyak. Ada yang sanggup "menjual diri" je kadang-kadang diorang ni. Berkemban la, apa la. Tak ada pengecualian dalam Islam boleh buat semua benda ni semata-mata untuk berlakon..tak ada. Setiap perkara yang kita lakukan akan di hisab, tiada pengecualian walaupun berlakon. 

Kadang-kadang macam nak mempermainkan agama pun ada, kejap pakai tudung..kejap bukak. Kejap tutup aurat, kejap bukak aurat. Bila di tanya, katanya " Dah pengarah minta macam tu! " Habis tu, arahan Tuhan tak pula di endahkan..?? Kononnya nak cuba semua watak, jadi ustazah boleh..jadi perempuan jalanan boleh..hidup ni kalau terlalu mengejar dunia, apa pun tak dapat. Mungkin jadi macam ni disebabkan mereka tak tau hukum. 

Doakan semoga mereka mendapat petunjuk daripadaNya


P/s : Kalau tanya saya. saya tak minat tengok movie..kalau tengok pun, tak fanatik. Mereka semua manusia biasa, lagipun banyak maksiat dalam filem tu..seolah-olah macam "menyokong" pula. Lebih baik saya tengok cd sejarah imam Buhari, cd Ahmad Deedat. (Bukan nak berlagak konon baik). Ntah la ye, korang fikir la sendiri ~

 والسلام



Syukran kerana sudi membaca..boleh Like dan Share entri ini

5 luahan hati:

Fazreen Misbae said...

saya admit mmg suka tgk drama melayu..kdg selalu terfikir bila dorg berlakon drama berunsur islam kununnya..takde rasa pape ke? motif drama nk bg kesedaran pada yg menonton..tapi, mereka sendiri sedar tak pasal semua tu?

~emmie marja~ said...

suka citer ketika cinta bertasbih (indonesia)..walaupun watak suami isteri, adik-beradik (berlainan jantina), tidak ada adegan berpelukan maupun bersentuhan... salute sangat..

Isma Haneefa said...

wahhh..betul3..setuju sgt dgn akak.
tapi bila kita tegur... nnti ada pulak yg cakap... 'alah, org kat luar tu masih ramai yg buat maksiat'.
Ish33...apapun, kita kena berhikmah. anggaplah mereka ni antara golongan yg x mengetahui dan kita prlu mmbantu mereka^^

a i m z said...

tengok tv alhijrah. xda adegan yang xpatut.
manusia ni sesaja nak langgar hukum. katanya susah la, payah la..tak penah pikir Allah swt nak jaga maruah diri tuu..
bersyukur pada yang sedar, doakan yang belum sedar..

Ratu Lissa said...

betul2 . pelakon2 nie selamba je kejap pakai tudung , kejap tidak . x pernah pun nak fikir amanah tuhan . pakai baju tak cukup kain , konon nak tunjuk peha putih gebu . yg sanggup berkemban tu apatah lagi . astaghfirullah .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Copyright Control : Atika Aula