Blogwalking palsu??


بسم الله الرحمن الرحيم


Blogwalking?? Ape tu blogwalking?? Saya rasa kawan-kawan semua x asing kan dengan istilah blogwalking ni atau shotformnya "bw" je. Kalau yang masih x tau blogwalking 2 ape..blogwalking Gambar Comel, Cute Icon, Salam Ukhuwah2 ialah kita melawat blog orang lain dan tinggalkan jejak iaitu url di shoutbox or cbox tuan blog tersebut..

Kali ni saya nak kongsi info dengan rakan-rakan blogger tentang blogwalking palsu..pernah dengar x sebelum ni?? Bw palsu ni berlaku apabila blogger tersebut sebenarnya tidak datang melawat, singgah atau ziarah di blog kita. Tapi, blogger tersebut menggunakan 1 sistem bw palsu..ada tau sistem 2 kalau kawan2 nak tau. Sy p0n dah lupaGambar Comel, Cute Icon, Salam Ukhuwah laman web sistem tersebut..

Caranya ialah kena mendaftar untuk jerit di shoutbox sistem tersebut dan mesej 2 akan sampai dan singgah ke shoutbox or cbox anda tanpa mereka perlu datang ke blog anda. Mudah je kan..tapi, bagi saya siapa yang bw secara palsu ni orang yang tidak jujur la. (maaf kalau ada yang terasa).Gambar Comel, Cute Icon, Salam Ukhuwah


Sebab apa saya kata mereka ni tidak jujur...

1. Mereka tidak singgah atau melawat blog tuan empunya shoutbox/cbox.
2. Kadang2 memuji blog empunya shotbox/cbox cantik..tapi, sebenarnya mereka x pernah p0n melawat blog anda.
3. Mereka akan kata untuk "follow" tapi..mereka tiada dalam list followers anda.


Ini merupakan pendapat saya..kalau kawan-kawan yang lain rasa perkara ini biasa2 n x kisah..it's ok. Sy hanya ingin berkongsi..

Kat cni saya nak tunjukkan mcm mna cara untuk menggelakkan blogger2 yang melakukan bw palsu ni meninggalkan jejak di shoutbox anda..jom ikut saya!

First..mesti log in dulu account shoutbox kawan2
1. Klik settings
2. Klik website lock
3. Masukkan url laman web kawan2 sama macam yang saya tunjukkan 2..
4. Last, save settings.
Shoutbox, Shoutmix, Chatbox, Cara nak Mengelakkan Blogwalking Palsu, Blogwalking Palsu, Auto Blogwalking, Sistem Blogwalking, BW, Cara nak Lock Shoutbox

Shoutbox, Shoutmix, Chatbox, Cara nak Mengelakkan Blogwalking Palsu, Blogwalking Palsu, Auto Blogwalking, Sistem Blogwalking, BW, Cara nak Lock Shoutbox

Ok, bila kawan2 dah ikut mcm sy wt 2..maksudnya hanya jejak yang datang dari blog kawan2 je yang boleh tersenarai kt shoutbox. (maksudnya kalau yang lawat blog kawan2 je yang boleh tinggalkan jejak, yg dtg dr sumber lain..x boleh tersenarai di shoutbox). Sy cuma tau untuk shoutbox je..yg chatbox n yang seumpamanya sy x tau untuk lock. Kalau kawan2 tau..boleh la share ye!!

Setakat ni..sy ada lah jugak tau blogger mana yg bw secara palsu..tp nama dirahsiakan ye. x baik untuk mengaibkan orang lain..maaf.

Bw la secara jujur..
Gambar Comel, Cute Icon, Salam Ukhuwah


والسلامSyukran kerana sudi membaca..boleh Like dan Share entri ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Copyright Control : Atika Aula