Jom Jaga Tepi Kain Orang Lain


بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum

Kenapa tiba-tiba je saya ajak jaga tepi kain orang lain eh? Mesti ada yang akan cakap.."nak buat ape aku jaga tepi kain orang, jaga diri sendiri je la. Hidup dia, dia punya pasal..hidup aku..aku punya pasal. Kubur kan lain-lain." Lebih kurang camtu la agaknya kan atau pun ada respon yang lain..bila cakap je pasal jaga tepi kain orang, mesti akan fikir yang negatif kan. Cuba kita fikir yang positif, dalam erti kata lain ialah peduli dan ambil berat tentang orang lain. Sebab apa kita fikir negatif, sebab kita dah set dalam minda..tak perlu jaga tepi kain orang lain, tak perlu sibuk-sibuk hal orang lain kan. 

Tolong Menolong, Bantuan, Tolak Kereta, I Luv Islam, Testi I Luv Islam

Dalam sedar tak sedar rupanya kita dah mengenepikan konsep dakwah yang disuruh oleh Islam, asas untuk berdakwah ialah sikap kepedulian yang wujud dalam diri seseorang. Jaga tepi kain orang yang saya maksudkan ialah kita ambil tahu hal orang lain dan cuba untuk membantu mereka keluar daripada kesesatan ataupun kemungkaran, bukan nya jaga tepi kain orang yang biasa kita maksudkan iaitu ambil tahu hal orang lain dan sebarkan kepada semua tentang keaiban dirinya..macam mami jarum tu la.

Urusan dakwah ni bukan urusan ustaz-ustaz, ustazah-ustazah, pak haji, tok iman je..bahkan setiap individu muslim ditaklifkan atau dipertanggungjawabkan untuk berdakwah iaitu amar ma'ruf nahi mungkar. Tak ada istilah pengecualian..jika dah bergelar muslim, maka tanggungjawab itu turut perlu kita terima. Seperti mana yang saya tulis dulu, menuntut ilmu itu satu keperluan. Oleh itu, tak dapat tidak untuk kita lari daripada amanah ini. 


Wasiat Luqman kepada anaknya :

"Wahai anak kesayanganku, dirikanlah solat, dan suruhlah (manusia) berbuat kebajikan, serta laranglah (manusia) daripada melakukan perbuatan yang mungkar, dan bersabarlah atas segala bala bencana yang menimpamu. Sesungguhnya yang demikian itu termasuk dalam urusan-urusan yang diwajibkan."
(Surah Luqman 31:17)


 • Tiada perintah yang paling besar berkaitan  hubungan kita dengan Allah iaitu solat
 • Tiada perintah yang paling besar berkaitan hubungan kita sesama manusia iaitu amar ma'ruf nahi mungkar
 • Dalam ayat ini juga bukan sahaja menyebut tentang suruhan berdakwah, tetapi realiti dakwah itu sendiri iaitu " ...dan bersabarlah atas segala bala bencana yang menimpamu." 

Dakwah itu sasarannya manusia. Halangannya ialah nafsu dan syaitan. Dakwah itu suatu tugas. Upahnya ialah ujian yang mendatang. Dakwah bukan jalan yang senang, pendakwah pasti teruji. 

Doa, Mohon Kepada Allah, Hamba, Doa Hamba, Bantuan, I Luv Islam, Testi I Luv Islam


 والسلامSyukran kerana sudi membaca..boleh Like dan Share entri ini

Mega Giveaway By Yana dan Cik Putih


بسم الله الرحمن الرحيم Assalamualaikum

Ni merupakan kali pertama saya join ga sepanjang sayan berblogging..saya saja nak mencuba. Tapi ada syaratnya tau..


 • Follow blog cik Yana dan cik Putih 
 • Buat satu entri yang bertajuk macam saya buat ni 
 • Copy banner diatas dan link kan kepada entri ga ni
 • Tag 3 rakan
 • Tinggalkan link entri di entri ga cik Putih
 • Berakhir 8/8
 • Kalau rajin, like fan page cik Yana dan cik Putih
 • Copy senarai sponsor
Sponsor daripada :Ok..dah siap. Semua syarat dah ditepati.. :)


 والسلام


Syukran kerana sudi membaca..boleh Like dan Share entri ini

Tutorial Own Tabs


بسم الله الرحمن الرحيم 


Love, Heart, Hati, Qalbu

Assalamualaikum

Sekarang saya nak ajar cara-cara nak buat tab sendiri..sebenarnya nak buat tabs ni boleh guna macam-macam cara. Tapi saya biasa guna Photoscape dan GIMP. Photoscape untuk design dan GIMP untuk jadikan transparent. Kalau kawan-kawan dah tau guna, tak perlu saya nak tunjukkan lagi..kepada yang masih tak mahir lagi, mungkin boleh tengok tutorial saya buat banner/award or buat header kat bahagian tutorial. Caranya sama..cuma adjust saiz yang kecik je..kalau dah siap design dan nak buat transparent..gunakan GIMP. Ada juga dibahagian tutorial saya. 


Lagi satu, kalau nak letak tabs ni di blog..pastikan kawan-kawan dah buat pages. Baru boleh buat tabs. Ada dua cara boleh letak tabs..salah satunya macam saya tu dan satu lagi memanjang.


Cara 1 (ke bawah) :

Bila dah siap..upload gambar di Photobucket untuk dapatkan link. Ambil HTML Code.


<a href="http://s1116.photobucket.com/albums/k566/Atika_Aula/?action=view&current=1.png" target="_blank"><img src="http://i1116.photobucket.com/albums/k566/Atika_Aula/1.png" border="0" ></a>

Tukar link bold link page kawan-kawan yang berkaitan dan ulang tabs yang seterusnya macam tu. Klik design-> add a gadget-> HTML/Javascript. Letak link ni di bahagian tersebut.


Cara 2 (memanjang) :

Tak ada contoh gambar la..tapi kawan-kawan tau kan memanjang. Horizontal. Ok, kalau nak buat macam tu plak..guna kod ni ye. 

<a href="Link Page"><img class="expando" width=" " height=" "src="Link Gambar" /></a>


Pada bahagian Link Page..letakkan link page kawan-kawan dan link gambar pula..ambil direct link. Kod ni letak di HTML/Javascript macam kat atas tu dan ulang kod ikut berapa banyak tabs kawan-kawan ye. Bahagian width dan height tu pula isikan saiz gambar yang kawan-kawan buat..adjust sampai sesuai.

Preview dan kalau ok, baru save.

Dah siap..

Lagi satu, bila kawan-kawan edit page ni..bila nak publish akan keluar macam ni. Kawan-kawan pilih no gadget tau. والسلامSyukran kerana sudi membaca..boleh Like dan Share entri ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Copyright Control : Atika Aula