Duhai Wanita..Anda begitu berharga!!


بسم الله الرحمن الرحيم 

Assalamualaikum..

Wahai kawan-kawan ku sekalian(khas untuk wanita)...anda sedar tak bahawa anda begitu berharga? Jika anda sedar, letakkan lah diri anda di tempat yang sepatut dan selayaknya. Sebagai contoh, batu permata yang dipandang tinggi nilainya oleh manusia. Diletakkan di dalam balang kaca yang tiada sorang pun yang boleh menyentuhnya melainkan orang yang telah memilikinya. Boleh faham kan perumpamaan ni?

Antara contoh lain pula ialah rama-rama..semakin ramai yang menyentuh, semakin hilang keserian warna kepaknya dan semakin rosak dan rendah nilai corak yang ada pada kepak rama-rama tersebut. Boleh faham jugak kan??

Selain tu, jika diumpamakan dengan lollipop ( mesti ramai yang suke kan!!). Jika dibiarkan lollipop yang terdedah dan yang tidak terdedah...agak-agak kawan-kawan nak pilih yang mana? Yang mana agak-agaknya tak dihinggapi semut atau lalat? Mestilah pilih yang masih dalam plastik balutannya lagi kan? 


Muslimah, Wanita Solehah, Perempuan Baik, Wanita Pilihan, Comel, Cantik, I Luv Islam, Testi I Luv Islam, Solehah, Ustazah Pilihan


Hmmmm...pelbagai perumpamaan yang dibuat untuk menggambarkan betapa tingginya nilai wanita dalam Islam. Antaranya ialah :

 • Batu permata
 • Rama-rama
 • Bunga
 • Lollipop (menggambarkan kepentingan menutup aurat)

Mesti kawan-kawan dah biasa dengar hadith ni kan
"Seindah hiasan adalah wanita solehah"

Agaknya dah naik jemu kan...tapi, betul ke dah benar-benar memahami hadith tersebut? Adakah kita tergolong dalam kategori wanita solehah? Tepuk dada, tanyalah iman~


Muslimah, Wanita Solehah, Perempuan Baik, Wanita Pilihan, Comel, Cantik, I Luv Islam, Testi I Luv Islam, Solehah, Ustazah Pilihan


Sebelum saya nak meneruskan apa yang saya nak sampaikan ni, saya nak bagitau bahawa ini merupakan pendapat saya sahaja. Yang baik boleh ambil dan yang buruk sila tinggalkan. 

Sekarang ni kan..ramai blogger wanita yang suka meletakkan gambar-gambar di blog kan. Macam-macam posing ada, bagi saya..bukan tak boleh..boleh. Mungkin perlu letak beberapa keping gambar saiz yang kecil sebagai tanda bahawa awak pemilik blog tersebut. Kalau tak letak gambar pun tak jadi masaalah saya rasa..sebab orang akan menilai penulisan kita, insyaAllah kalau hasil penulisan kita baik..orang akan datang dan jenguk blog kita selalu kan? Kawan-kawan tak takut ke kalau gambar kawan-kawan tu dicuri? 

Kita tak tahu niat orang lain, macam-macam diorang boleh buat dengan gambar kita. Lagipun di internet, semua tu tak mustahil terjadi. Mungkin kalau kawan-kawan nak letak pun, letak lah gambar yang menutup aurat. InsyaAllah tak akan timbul fitnah. Kedatangan Islam telah meletakkan martabat wanita di tempat yang tinggi berbanding sewaktu zaman Jahiliyyah. Wanita di hormati..oleh itu, kita sebagai wanita perlu lah menjaga diri sendiri. Kalau bukan kita, siapa lagi kan? Wanita mudah menimbulkan fitnah..tak kira tempat dan masa. Walaupun kita tak lakukan perkara yang salah, pasti akan ada fitnah jika kita tidak pandai menjaga diri.

Perisai seorang wanita ialah MALU. Jika perasaan malu tiada, maka akan hilang lah sesuatu yang berharga dalam diri kita. Berbalik kepada topik utama, tentang gambar tadi..mungkin gambar-gambar tersebut dijadikan koleksi peribadi je kan. Video pun sama. Kawan-kawan tau kan..bahawa lelaki punyai nafsu hanya pada wanita. Kalau kita letak gambar or video yang tidak sempurna menutup aurat..mungkin pelbagai tafsiran yang mereka boleh buat, boleh bayangkan and so on. 

Muslimah, Wanita Solehah, Perempuan Baik, Wanita Pilihan, Comel, Cantik, I Luv Islam, Testi I Luv Islam, Solehah, Ustazah Pilihan


Kemudian, kalau kawan-kawan dahulunya tidak bertudung..tidak menutup aurat dengan sempurna tapi sekarang syukur Alhamdulillah dah mula bertudung, dah mula menutup aurat..dan ada gambar or video yang masih lagi menunjukkan aurat kawan-kawan, saya rasa..sila lah buang. Bukan apa, itu masa silam, dan tak perlu ditunjukkan gambar tersebut kepada public.Simpan sahaja kecantikan tersebut untuk SUAMI anda. Apa guna kalau kita menjadi perhatian semua lelaki, akan tetapi terdapat murka Allah disitu? Siapakah kita disisiNya? Sedarkah kita? Cuba muhasabah diri kembali..

Saya menulis bukan kerana saya iri hati, bukan kerana saya cemburu, bukan juga kerana saya dengki. Tapi kerana saya juga seorang wanita..saya tak mahu kaum saya dipermainkan dan diperkotak katikkan oleh orang yang tidak bertanggungjawab. Saya juga menulis kerana SAYANG kepada kawan-kawan. Kalau bukan kita yang sayang pada diri kita..siapa lagi? ( Dah dua kali saya ulang ayat ni~) 


Muslimah, Wanita Solehah, Perempuan Baik, Wanita Pilihan, Comel, Cantik, I Luv Islam, Testi I Luv Islam, Solehah, Ustazah PilihanJaga diri..hiasi peribadi dengan akhlak yang mulia. 

P/s : Peringatan buat diri saya jugak..sebab saya yang menaip entri ni ;)والسلام
Syukran kerana sudi membaca..boleh Like dan Share entri ini

Apakah tujuan anda ber"blogging"?


بسم الله الرحمن الرحيم 

Assalamualaikum..

Sekarang ni kan ramai yang dah ada blog kan. Tapi, apa sebenarnya tujuan anda wujudkan blog? Apa tujuan anda miliki sebuah blog? Mesti setiap orang ada sebab dan alasan masing-masing kan. Yang penting, bila kita dah ada blog..kita mesti ada matlamat kan..tetapkan matlamat yang sebenar.


Matlamat, Tujuan, Fokus, Tujuan Blogging, Blog, Blogger

Bila kita dah ada matlamat, barulah penulisan kita akan jadi konsisten. Ada sesuatu yang kita nak sampaikan kepada pembaca..yang menyebabkan orang yang membaca rasa tak bosan dan nak datang blog kita selalu. Jangan pula kita tulis perkara yang tak sepatutnya di blog..boleh fikir sendiri kan.

Terdapat beberapa sebab kenapa seseorang itu ber"blogging". Antaranya ialah :

 • Suka-suka atau minat untuk ada blog/laman web sendiri. 
 • Pendapatan sampingan. Yang pasti, saya tidak termasuk dalam kategori ni. Nak tau kenapa? Sila >TEKAN<
 • Berkongsi aktiviti harian / Diary Online

  Popular, Famous, Terkenal, Glamour

  • Popular dan dikenali ramai
  • Join Contest
  • Cari lebih ramai kenalan maya plus realiti (gathering blogger)

   Blog, Blogger, Blogger Muslim, Blogger Muslimah, Blog Dakwah, Proudly Blogger Muslim

   • Berdakwah

   Itu antara tujuan yang saya dapat simpulkan selepas lawat blog-blog yang ada..terpulang niat masing-masing kerana ianya hak individu. Agak sukar nak jumpa blog yang digunakan untuk berdakwah..kalau ada pon, jarang dikunjungi oleh ramai orang. Memang itu la hakikatnya...yang penting, manfaatkan blog yang ada dengan sebaiknya. Mungkin saya akan ulas lebih lanjut tajuk tujuan ber"blogging" : untuk berdakwah dalam entri yang lain..


   Sekian


   والسلام


   Syukran kerana sudi membaca..boleh Like dan Share entri ini

   Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

   ShareThis

   Copyright Control : Atika Aula