Tutorial Scrollbarبسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum...entri tentang tutorial lagi ni. Selagi saya ada masa terluang, saya akan buat. Kalau tangguh-tangguh, takut nanti tak sempat pulak kan. Ni tutorial tentang apa pulak eh?? Kali ni tutorial tentang scrollbar. Nak tau ke scrollbar tu macam mana? Klik sini >TEKAN<..

Tutorial, Tutorial Blog, Tutorial Scrollbar, Cara nak Buat Scrollbar Blog

Gambar ni xde kaitan pon..saje je nak letak ;)


Ok..dah tau ke scrollbar 2 macam mana? Macam yang contoh tadi tu nama nya scrollbar..tutorial ni request daripada seorang rakan blogger kita.


Tutorial, Tutorial Blog, Tutorial Scrollbar, Cara nak Buat Scrollbar Blog


Fungsi scrollbar adalah untuk menjimatkan ruang. Kadang-kadang entri kita terlalu panjang..jadi, kalau guna scroll. Jimat ruang. Kemudian, boleh jgk untuk mencantikkan post. Kita boleh asingkan gambar, letak kan kat dalam scrollbar.


Jom lah saya tunjukkan macam mana nak buat scrollbar ni..

1. Waktu kawan-kawan nak masukkan kod ni, klik pada edit HTML kat atas post tu. Baru masukkan kod ni. Ni kod nye..ctrl+c untuk copy.

<div style="border: 1px solid #aaa;background-colo r:#f9efef; width:350px; height:250px; overflow:auto; color:#FFF;"><p>
LETAK KOD ATAU TEKS DI SINI

</p>
</div>


2. Border tu kawan-kawan boleh tukar ikut kesesuaian..semakin besar nombor, semakin tebal. Background colour kawan-kawan boleh pilih disini. Lepas tu, width dan height juga boleh diubah mengikut saiz yang sesuai dengan ruang yang ada. "LETAK KOD ATAU TEKS DI SINI" kat situ kawan-kawan kalau nak letak gambar..letak kat bahagian ni. Kalau entri biasa..pastikan entri kawan-kawan kat bahagian ni jugak.


3. Saranan saya..kawan-kawan taip dulu entri macam biasa, lepas tu baru masukkan kod ni. Lebih mudah..


4. Dah siap taip entri, save la..


Apa-apa p0n, cuba dulu ye..kalau tak cuba, tak tahu kan. hehe..


والسلام

Syukran kerana sudi membaca..boleh Like dan Share entri ini

Tutorial Floating Buttonبسم الله الرحمن الرحيم


Assalamualaikum...agak lama jugak ye saya tak update blog ni. Maklumlah dah start semester baru..sibuk cket.hehe.. Kalau tak update tu, tak semestinya tak bukak blog kan. Tiap-tiap hari saya bukak, tapi tak ada masa nak update je. Ok la, tak nak cite pasal tu banyak-banyak. Jom kita cakap pasal tutorial ni plak..

Apa floating button tu eh? Dalam bahasa Melayu maknanya butang terapung la kan. hehe.. Floating button tu macam ni. Tengok kat bawah ni..


Tutorial, Tutorial Floating Button, Tutorial Blog, Cara nak Buat Floating Button

Tutorial, Tutorial Floating Button, Tutorial Blog, Cara nak Buat Floating ButtonTutorial ni request daripada sorang adik ni. Dia tanya tentang hide chatbox/shoutbox dan floating button. Hide chatbox tu saya dah bagi link dan dia buat sendiri. Sekarang jom saya tunjukkan macam mana nak buat floating button yang comel-comel ni..


Tutorial, Tutorial Floating Button, Tutorial Blog, Cara nak Buat Floating Button

1. Design -> Add a gadget -> HTML/Javascript

2. Salin kod ni..ctrl+c untuk copy

<style type='text/css'>
a.linkopacity img {
filter:alpha(opacity=50);
-moz-opacity: 0.5;
opacity: 0.5;
-khtml-opacity: 0.5;}

a.linkopacity:hover img {
filter:alpha(opacity=100);
-moz-opacity: 1.0;
opacity: 1.0;
-khtml-opacity: 1.0; }
</style>

<div style='display:scroll; position:fixed; top:140px; left:-12px;'>

<a class='linkopacity' href='http://www.facebook.com/atikaahmadiah' imageanchor='1' rel='nofollow' style='margin-left: 1em; margin-right: 1em;' target='_blank' title='facebook'><img border="0" src="http://img.photobucket.com/albums/v486/mafiatrg/232.png" /></a><br />

<a class='linkopacity' href='http://www.blogger.com/home' imageanchor='1' rel='nofollow' style='margin-left: 1em; margin-right: 1em;' target='_blank' title='blogger home'><img border="0" src="http://img.photobucket.com/albums/v486/mafiatrg/blogger_64x64.png" /></a><br />


</div>3. Ok...kemudian, kawan-kawan tukar link. Contohnya.."http://www.facebook.com/AtikaAhmadiah" kepada url kawan-kawan sendiri. Buat jugak macam tu pada url Twitter n lain-lain jugak.

4. Lepas tu, boleh juga tukar kedudukan sama ada nak kat kiri atau kanan dengan cara ubah kod yang ada tulis left..tukar kepada right jika nak pada kedudukan kanan. Nombor tu pula korang boleh adjust mengikut kesesuaian..

5. Kalau nak tambah button yang lain..cuma salin balik je code yang ni.
LINK ganti dengan url kawan-kawan, feed pulak ganti contohnya facebook, twitter, blogger home dan lain-lain. URL IMAGE pula ganti dengan url gambar floating button tu. Boleh pilih di sini..ambil url image tu ye, pastu letak pada URL IMAGE.


Contoh button yang saya guna :

Image facebook : http://img.photobucket.com/albums/v486/mafiatrg/232.png
Image blog : http://img.photobucket.com/albums/v486/mafiatrg/blogger_64x64.png
Image twitter : http://img.photobucket.com/albums/v486/mafiatrg/432.png


Try preview dulu..kalau jadi, save la.

Semoga berjaya
Cute Icon, Icon Comel


والسلامSyukran kerana sudi membaca..boleh Like dan Share entri ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Copyright Control : Atika Aula