Gantikan Sahaja Dengan Batuبسم الله الرحمن الرحيم


Zakat, Sedekah, Membantu Orang Susah, Asnaf Zakat, I Luv Islam, Testi I Luv Islam, Pahala Kebajikan, Gantikan Sahaja Dengan Batu
"Tolong tuan guru,saya tidak boleh tidur!" "Kenapa?" "Bongkah emas simpanan saya hilang!" "Bertenang. Ceritakan dahulu apa masalah tuan?" kata tuan guru. "Begini,saya banyak menyimpan bongkah-bongkah emas di dalam rumah saya. Ia telah dicuri,"kata hartawan itu.

Dia kemudiannya memperincikan bagaimana dia menyimpan banyak bongkah emas di dalam peti yang di tanam di dalam rumahnya. "Apa yang kamu buat dengan bongkah-bongkah emas itu?" "Saya tak buat apa-apa. Harta saya sudah banyak. Cuma sebagai kebiasaan, apabila malam saya akan keluarkan bongkah-bongkah emas itu......"

"Kamu buat apa dengannya? Kamu sedekahkan atau laburkan?" "Eh,mana boleh. Saya kira, dan kira.....Seronok. Bongkah emas saya semakin bertambah. Dan kemudian barulah saya boleh tidur dengan tenang dan senang hati.

"Masalahnya sekarang?" "Masalahnya, apabila emas itu di curi,saya tidak dapat mengiranya lagi dan saya tidak boleh tidur!" "Oh, kalau begitu senang sahaja...."balas tuan guru. "Apa?" Tuan guru boleh jampi agar pencuri tu memulangkan kembali emas saya?"balas hartawan tidak sabar.

"Bukan,tetapi kamu ambil sahaja ketul-ketul batu masukkan ke dalam peti itu. Dan anggap sahaja ketul-ketul batu itu sebagai emas. Kiralah dan kemudian tidurlah......" "Ini karut. Takkanlah ketul-ketul batu itu tuan guru nak samakan dengan emas?"

"Hakikatnya sama,Mengumpul harta yang tidak dimanfaatkan yang hanya dikira dan disimpan,samalah seperti mengumpul batu-batu!!..........."


والسلامSyukran kerana sudi membaca..boleh Like dan Share entri ini

Rumah yang Mahalبسم الله الرحمن الرحيم


Saudara Islam, Salam Ukhuwah, Ukhuwah Islamiah, Persaudaraan Islam, Kasih Sayang, Ayat Al-Quran, Rumah Mahal, Surah Al-Hujurat


Dua anak beranak sedang dalam perjalanan ke rumah yang baru dibeli oleh si ayah. Sepanjang perjalanan anaknya tidak habis-habis mempersoalkan mengapa rumah yang dibeli itu mahal berbanding harga biasa. "Kamu akan tahu apabila sampai ke sana nanti",jelas ayahnya."Inilah rumah baru kita," kata si ayah sambil menunjuk sebuah rumah yang sederhana. Ia terletak di sebuah penempatan yang agak besar. "Eh,tidak ada apa-apa kelebihan pun. Rumah ini biasa sahaja ayah,"kata si anak. "Nanti kau akan tahu apa kelebihan rumah ni."


"Oh,mungkin kerana itu ya,"kata si anak sambil menunjuk ke luar tingkap. Sebuah masjid tersergam indah tidak berapa jauh dari rumah mereka. "Itu mungkin salah satu sebabnya." "Mungkin?"kata si anak tidak puas hati.


Sejurus kemudian,kedengaran salam,dan muncul di muka pintu beberapa orang. "Kami jiran awak. Selamat datang ke kampung kami. Ada apa-apa yang boleh kami bantu?"kata salah seorang daripada mereka.


Berkata seorang yang lain,"Jika tidak keberatan,jemputlah makan tengahari di rumah saya. Tentu awak belum bawa peralatan memasak kan?" "Petang nanti jemput minum di rumah saya. Boleh kita berbual-bual tentang aktiviti di tempat ini,"ujar lelaki yang ketiga. Kesemuanya begitu ramah dan mesra.

Si ayah berkata kepada anaknya,"Sekarang kamu faham kenapa ayah beli rumah ini,walaupun harganya mahal sedikit kan?" "Ya,ya. Saya faham ayah. Jiran-jiran kita ini baik-baik belaka..."


Pengajaran: Jiran-jiran di sekeliling kita,itulah yang menyumbang kepada keselamatan, ketenangan,dan keharmonian hidup kita sekeluarga. Rumah yang baik memang penting, tetapi jiran yang baik jauh lebih penting....

والسلامSyukran kerana sudi membaca..boleh Like dan Share entri ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Copyright Control : Atika Aula