Ilmu lebih baik daripada Harta


بسم الله الرحمن الرحيم

Beza Ilmu dan Harta, Ilmu lebih baik daripada Harta, Ilmu Islam, Harta Kekayaan, Hadith, Ayat Al-Quran, Kebaikan Ilmu, Keburukan Hata Benda

Beza antara ilmu dan harta ialah :

1. Ilmu diwariskan oleh para Nabi dan harta diwariskan oleh Firaun dan Qarun.

2. Ilmu akan bertambah apabila digunakan manakala harta akan berkurang apabila dibelanjakan, kecuali harta yang dimanfaatkan pada jalan Allah s.w.t.

3. Ilmu akan melindungi pemiliknya manakala harta memerlukan perlindungan daripada pemiliknya.

4. Ilmu dan harta dimiliki oleh orang yang beriman dan tidak beriman, manakala ilmu yang membawa kepada kenal dan takut Allah s.w.t hanya dimiliki oleh orang yang beriman sahaja.

5. Ilmu dan amal akan membantu pemiliknya meniti sirat.

6. Manusia sentiasa memerlukan alim ulama' yang boleh menunjukkan jalan yang lurus,manakala orang yang kaya tidak selalu dipergunakan oleh masyarakat.

7. Ilmu yang dimanfaatkan (amal jariah) dapat menemani hingga ke liang lahad, harta pula akan segera berpisah daripada si empunya setelah roh terpisah dari badan.

Berikut merupakan perbandingan orang yang berilmu dan yang berharta. Kedua-duanya sama penting, tetapi terdapat beberapa perbezaan yang jelas. Orang yang berilmu diangkat darjatnya beberapa darjat berbanding daripada orang yang beriman.

Kesimpulannya, jangan berputus asa untuk menimba ilmu kerana tidak ada kerugian melainkan yang ada ialah manfaat dan keuntungan. Yang penting, ilmu yang dituntut hendaklah ilmu yang diredhai oleh Allah. Akhir kata,kita berhak untuk menetukan jalan hidup kita sendiri. Fikir-fikirkan..


والسلامSyukran kerana sudi membaca..boleh Like dan Share entri ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Copyright Control : Atika Aula