Hujan Asid kesan daripada Kebocoran Loji Nuklear di Jepun


بسم الله الرحمن الرحيم 

Assalamualaikum..

Sekarang ni saya rasa semua dah tau di Jepun berlakunya Tsunami kan..di samping tu, tempat kuasa Nuklear di Jepun pun dah bocor. Memang tersangat-sangat bahaya. Semua tau nuklear kan..boleh memberi kesan yang sangat bahaya kepada hidupan kerana ada bahan radio aktif. 


Hujan, Hujan Asid, Bahaya Hujan Asid, Kesan Hujan Asid, Kesan Hujan Asid Kepada Manusia Tumbuhan dan Haiwan, Loji Nuklear, Loji Nuklear Bocor, Loji Nuklear Jepun, Kesan Kebocoran Loji Nuklear

Sekarang ni musim hujan..jadi, kemungkinan hujan yang turun merupakan hujan asid. Jadi, jangan main hujan ye kawan-kawan. Sangat sangat lah berbahaya. Orang kata hujan tu satu rahmat..tapi, waktu sekarang ni hujan juga satu bencana alam kepada kita. Baca berita di bharian online >TEKAN<

Tadi saya tengah buat assigment, tiba-tiba dapat mesej dari kawan. Mesejnya macam ni :


‎"A nuclear power plant in Fukumi, Japan exploded at 4.30 am today. If it rains tomorrow or later, don't go outside, be sure that you have rain protectors. It's acid rain. Don't let it touch you. You may burn your skin, lose your hair, or have cancer. Please pass, stay safe and remind everyone you know"

Saya pun apa lagi, terus mesej orang-orang yang saya sayang (family saya) nak ingatkan mereka supaya sentiasa peka. Walaupun mungkin mereka dah tau, tak salah saya rasa ingat kan lagi.

Jom baca sedikit tentang hujan asid :

Hujan asid mendatangkan pelbagai kemudaratan terhadap beberapa aspek tertentu iaitu dari aspek kesihatan, kesuburan tanah dan tumbuhan, ekosistem akuatik dan bangunan serta peralatan bangunan.

Kesihatan
 • Memudaratkan golongan tidak kira tua mahu pun muda terhadap penyakit athsma, bagi kanak-kanak pula fenomena ini boleh menyebabkan sakit batuk, alergi dan selesema.
 • Gas sulfur dioksida adalah merupakan agen kepada beberapa penyakit kepada manusia seperti sakit dada, tulang, batuk, sakit kerongkong, barah kolon dan barah payu dara.
 • Air dan hujan asid yang bercampur dengan plumbum, kadmium dan aluminium berbahaya kepada manusia apabila diminum di mana boleh menyebabkan cirit birit di kalangan kanak-kanak, gangguan saraf dan membahayakan otak.
 • Aluminium pula boleh menyebabkan penyakit alzheimer (berkait dengan hilang ingatan)
Terhadap tanah dan tumbuhan
 • Menyebabkan kemusnahan hutan kerana terkena hujan asid; eg. 70% hutan di Czechslovakia musnah akibat hujan asid ini.
 • Kandungan alkali dan asid dalam tanah menjadi tidak seimbang dan mempengaruhi keseimbangan dan kestabilan tanah.
 • Nilai pH kurang daripada 6 akan menyebabkan bahan-bahan organik tanah mati, maka tanah ini menjadi tidak subur dengan ketiadaan nutrien di dalamnya.
 • Memusnahkan fungsi daun.
 • Pokok mati kerana asid bertindak balas dengan nutrien dalam tanah dan mengurangkan kesuburan tanah.
Ekosistem akuatik
 • Tumbuhan dalam tasik dan hidupan plankton termusnah akibat penurunan nilai pH air tasik (kurang daripada 5), ini akan mengganggu kelancaran pembiakan ikan dan amfibia.
 • Ikan dan udang secara tidak langsung merupakan ancaman kepada manusia di mana kandungan raksa dan asid sulfurik yang tinggi meresap masuk ke dalam kulit haiwan ini.
 • Air sungai dan laut menjadi berasid pada pH 5 membunuh hidupan akuatik seperti ikan (atau mana-mana binatang yang bergantung kepada ikan akan mati juga eg. burung laut); berlaku di Tasik Minnesota di mana hujan asid ini telah memusnahkan 140 buah tasik di situ.
Bangunan dan peralatan bangunan
 • Hujan asid yang turun ke bumi akan terkumpul menjadi pemndapan berasid, ini akan mempercepatkan kadar hakisan dan pengaratan barangan besi.
 • Meluntur dan merosakkan cat kereta.
 • Batuan dan binaan bangunan menjadi lemah dan rapuh serta mempercepatkan hakisan bangunan.


Bencana yang datang mungkin satu ujian, atau mungkin satu bala kepada kita. Kita sendiri yang dapat menentukannya. Oleh itu, sentiasa bermuhasabah diri. Sedarlah bahawa kita hanya seorang makhluk Allah yang kerdil..Wallahua'lam.


P/s : Esok kalau hujan pagi, macam mana nak pergi kuliah? Takut pulak rasanya :s


والسلام


Syukran kerana sudi membaca..boleh Like dan Share entri ini

FEWWIT...Di Mana Dia di Hatiku?


بسم الله الرحمن الرحيم 

Assalamualaikum...

FEWWIT tu bukan saya nak mengorat sesiapa tau..hehe. Tapi FEWWIT tu ringkasan daripada Fun and Exciting Weekend With ILuvIslam Team (FEWWIT). Memandangkan saya like page iluvIslam di fb, saya dapat updates dari iluvIslam. Kebetulan program ni bakal berlangsung di UKM,Bangi..

Sinopsis sikit tentang forum yang akan berlangsung ~


FEWWIT, I Luv Islam, Kempen,Fun and Exciting Weekend With ILuvIslam Team

FEWWIT, I Luv Islam, Kempen,Fun and Exciting Weekend With ILuvIslam Team


Semasa Rasulullah SAW. dan Sayidina Abu Bakar bersembunyi di Gua Thur, dalam perjalanan untuk berhijrah ke Madinah, musuh-musuh Islam sudah berdiri di hadapan pintu gua dan hampir menemui mereka.

Ketika Sayidina Abu Bakar cemas, Rasulullah SAW. menenangkannya dengan berkata, "jangan takut, Allah bersama kita."

Itulah kehebatan Rasulullah, Allah sentiasa di hatinya. Lalu kita, bagaimana?

Apa yang kita perlukan melebihi keperluan kepada Allah?

Kita perlukan Allah lebih daripada kita perlukan udara. Kalau hidup tanpa Allah, apalah guna kita hidup. Hati akan mati, hidup hilang erti. Tanpa-Nya kita hilang arah dan diri sentiasa gelisah. Jiwa akan terasa kosong sekalipun punya nama, rupa dan harta yang melimpah-ruah.

Orang yang cintakan Allah akan tenang dengan mengingati-Nya. Orang yang takutkan Allah pasti bergetar hati apabila mendengar ayat-ayat-Nya. Andai cinta dan takut Allah ada di hati, kita seolah-olah memiliki segala-galanya. Itulah kekayaan, ketenangan dan kebahagiaan yang hakiki dan abadi.

Di Mana Dia Di Hatiku?

Itulah suara kalbu yang mengungkapkan segala rintih pedih, ratap harap serta suka duka seorang hamba yang sentiasa mengharap redha-Nya. Sesungguhnya Allah itu dekat, pintu keampunan-Nya lebih luas daripada pintu kemurkaan-Nya.

Untuk maklumat lanjut, klik sini >TEKAN<

Tajuk inilah yang akan dikupas di dalam forum 'FEWWIT : Di Mana Dia Di Hatiku?' yang akan dikemudikan oleh Wardina Safiyyah, dan menampilkan Ustaz Pahrol Md Juoi, Suffian Amrin (Pyan Saujana), dan Ustaz Syed Abdul Kadir Aljofree sebagai panelis.

FEWWIT, I Luv Islam, Kempen,Fun and Exciting Weekend With ILuvIslam Team


Location:Panggung Seni, DECTAR, UKM Bangi
Time:Sunday, 20 March 2011 08:30


"Bila Allah ada di hatimu, kau seolah-olah memiliki segala-galanya. Itulah kekayaan, ketenangan, dan kebahagiaan yang hakiki" -Di Mana Dia Di Hatiku, Ust. Pahrol Mohd Juoi


Kalau sesiapa yang free, jom datang UKM. Dengar forum sambil muhasabah diri..


P/s : Kalau tak ada halangan, boleh je pergi. Tak sampai 5 minit jalan kaki. Sebelah kolej je DECTAR ni ;) Dewan Canselor Tun Abdul Razak (DECTAR).والسلام


Syukran kerana sudi membaca..boleh Like dan Share entri ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Copyright Control : Atika Aula