Home » » Berubah dan ABC

Berubah dan ABC


بسم الله الرحمن الرحيم 


Assalamualaikum

Apa kaitan antara berubah dengan ABC ? Siapa dapat jawab dengan betul saya bagi seratus ringgit (sila jangan percaya.hehe)

Setiap hari, kita pasti inginkan yang terbaik dalam hidup. Kita nak jadi lebih baik daripada sebelumnya. Itu maksudnya kita kena lalui satu proses perubahan dan maksudnya juga kita kena berubah ! Eh, mudah sangat ke nak berubah ni. Nak pasang azam memang mudah, nak praktik kan tak semudah azam yang dibuat.

Andai kata ia hadir daripada hati kita sendiri, tak jadi masalah. Proses berubah itu akan jadi lebih mudah berbanding kita berubah disuruh oleh orang lain. Setuju ? Saya setuju. Bukan mudah nak berubah dan berubah tak semudah menyebut ABC. Ok, dah ada jawapannya. 

Yela..kita tak sempurna. Niat nak jadi lebih baik sentiasa ada tapi kadang-kadang masih tak ada kekuatan untuk berubah. Bila ada yang menegur supaya kita berubah, alhamdulillah. Tapi, kita juga berharap orang yang menegur tu dapat memahami diri bahawa bukan mudah untuk berubah secara drastik.
Walaupun tak dapat nak nafikan apa yang dikatakannya benar dan baik buat diri. Tapi, kita bukannya ultraman yang boleh berubah secara tiba-tiba. Kan ? 


Copy paste daripada page Salam Ukhuwah 

Ada orang kata.."nak berubah, tak boleh nak sikit-sikit, kena berubah terus menjadi "sempurna" sebab mati bila-bila masa". Ya..betul, mati tak diduga oleh sesiapa, tapi nak berubah bukanlah suatu perkara yang mudah. Ia sangat sukar, nak menukar penampilan mahupun tabiat yang sekian lama kita amalkan..tiba-tiba nak bertukar kepada yang lain. Susah kan?

Kepada kaum lelaki yang tidak memahami peruba
han wanita "dari tidak bertudung --> bertudung singkat --> bertudung labuh" , tidak perlu berkata membuta tuli. Hakikatnya seseorang lelaki contohnya yang dah biasa merokok, boleh ke sekelip mata meninggalkan rokok tu? Tentu susah kan..

Bukan statement bias kepada mana-mana jantina, tetapi fahamilah bahawa "berubah itu tidak mudah". Sekiranya seseorang itu timbul kesedaran untuk berubah..itu sudah satu perkara yang sangat baik.

Jangan sekali-kali kita memandang rendah kepada mereka yang ingin mengubah dirinya menjadi lebih baik, mungkin suatu hari nanti..dia lebih "alim" berbanding kita.

Yang paling penting ialah pengakhiran hidup seseorang manusia..jadi tidak perlu sentiasa memandang rendah kepada orang lain. Bantu mereka, sokong mereka yang ingin berubah..tunjukkan jalan dan contoh tauladan yang baik.

Ramai manusia yang mungkin sudah hilang sifat "empati" dalam diri. Empati ialah dapat merasakan apa yang orang lain rasa. Ramai yang hanya tahu menghukum tetapi tak ramai yang tahu membantu..

Mereka yang ingin berubah..masih terkapai-kapai mencari arah dan jalan yang lurus, akibat daripada manusia yang tiada empati dalam diri..menyebabkan niat mereka untuk menjadi yang lebih baik "terbantut". Salah siapa?

"Kepada yang ingin berubah..carilah seseorang yang dapat memahami, menyokong, membantu diri mu."
Teruskan BERUBAH !! 

Saya juga pernah merasakan "perubahan" dalam diri dan selagi hidup..selagi itu kita perlu berubah ke arah yang lebih baik :)
P/s : Kesimpulannya, berubah tak semudah ABC. Tapi kalau budak baru belajar ABC camne pulak? kan susah, jadi berubah sama dengan ABC la?! haha. Budak-budak suci, entri ni untuk mereka yang dah kenal erti hidup. :p


 والسلام


Syukran kerana sudi membaca..boleh Like dan Share entri ini

3 luahan hati:

Unknown said...

salam..emm..tol2..berubah xsemudah belajar ABC,ye beljr ABC maybe susuh tuk budak2 baru belajar tapi tuk berubah lg sush sbb perubahan berlaku dr tabiat yg da lama tuk berhijrah menjadi baru sedikit demi sedikit tapi belajar ABC kita mula dr fresh tnpa ubah tabiat yg lama dlm diri kita..:-)..lau niat hendak berubah..peganglah prinsip 2 tol2 jgn sampai sape2 berjaya goyangkan..:-)

Unknown said...

alhamdulilah.. dah setahun saya dalam proses perubahan, sekarang sy ingin lebih berubah lagi. memang susah nak berubah, tapi kita kena berusaha :)

redpepper said...

yupz. currently reading this entry.

betul. bkn mdh nak berubah.
btw, kalo deeply think.

fasa perubahan tuh tak specifclly jus fer a short period/ focus on certain mmter. hari2 kita berubah.

start step by step dr kyam once a week to everyday.

dan, yea ramai org assume mrk dah berubh. dan completely baik WALHAL MASIH BNYK BENDA YG PERLU DIPERBAHARUI. jadi lebih baik, tnpa rasa diri dah cukup baik. itu 1 mtlmt yg perlu ritee? nice entry. jzkk !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Copyright Control : Atika Aula