Home » » Tutorial Own Tabs

Tutorial Own Tabs


بسم الله الرحمن الرحيم 


Love, Heart, Hati, Qalbu

Assalamualaikum

Sekarang saya nak ajar cara-cara nak buat tab sendiri..sebenarnya nak buat tabs ni boleh guna macam-macam cara. Tapi saya biasa guna Photoscape dan GIMP. Photoscape untuk design dan GIMP untuk jadikan transparent. Kalau kawan-kawan dah tau guna, tak perlu saya nak tunjukkan lagi..kepada yang masih tak mahir lagi, mungkin boleh tengok tutorial saya buat banner/award or buat header kat bahagian tutorial. Caranya sama..cuma adjust saiz yang kecik je..kalau dah siap design dan nak buat transparent..gunakan GIMP. Ada juga dibahagian tutorial saya. 


Lagi satu, kalau nak letak tabs ni di blog..pastikan kawan-kawan dah buat pages. Baru boleh buat tabs. Ada dua cara boleh letak tabs..salah satunya macam saya tu dan satu lagi memanjang.


Cara 1 (ke bawah) :

Bila dah siap..upload gambar di Photobucket untuk dapatkan link. Ambil HTML Code.


<a href="http://s1116.photobucket.com/albums/k566/Atika_Aula/?action=view&current=1.png" target="_blank"><img src="http://i1116.photobucket.com/albums/k566/Atika_Aula/1.png" border="0" ></a>

Tukar link bold link page kawan-kawan yang berkaitan dan ulang tabs yang seterusnya macam tu. Klik design-> add a gadget-> HTML/Javascript. Letak link ni di bahagian tersebut.


Cara 2 (memanjang) :

Tak ada contoh gambar la..tapi kawan-kawan tau kan memanjang. Horizontal. Ok, kalau nak buat macam tu plak..guna kod ni ye. 

<a href="Link Page"><img class="expando" width=" " height=" "src="Link Gambar" /></a>


Pada bahagian Link Page..letakkan link page kawan-kawan dan link gambar pula..ambil direct link. Kod ni letak di HTML/Javascript macam kat atas tu dan ulang kod ikut berapa banyak tabs kawan-kawan ye. Bahagian width dan height tu pula isikan saiz gambar yang kawan-kawan buat..adjust sampai sesuai.

Preview dan kalau ok, baru save.

Dah siap..

Lagi satu, bila kawan-kawan edit page ni..bila nak publish akan keluar macam ni. Kawan-kawan pilih no gadget tau. والسلامSyukran kerana sudi membaca..boleh Like dan Share entri ini

4 luahan hati:

Mohamadazhan.com said...

makluman yang bagus ni..boleh cuba.TQ =)

ily said...

kenapa dye tak kuar pon bende yg lpas kiter save tu. cam ne ni?

Atika Aula said...

@SAYA
myb awak lupa nak klik untuk step yg last tu, sebab tu tak keluar or try wt balik~ pape pun, preview dulu ye.

Aku said...

sye x phm. boleh terg di blog sye x?? http://nurirdinashariffuddin.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Copyright Control : Atika Aula