Home » » Hargailah Orang Yang Kita Miliki

Hargailah Orang Yang Kita Milikiبسم الله الرحمن الرحيم


Assalamualaikum...

Setelah lama tak berbelog, akhiranya saya update jugak. Kali ni saya nak tulis satu perumpamaan tentang kasih sayang. Saya salin daripada satu video yang saya ambil daripada youtube~


Rumput, Rumput Hijau, Rumput Segar, Rumput Basah, Umpama Rumput


Pada suatu hari di sebuah sekolah, seorang murid bertanya kepada gurunya. Ketika itu gurunya sedang mengajar mengenai kasih sayang..

PELAJAR : Cikgu, macam mana kita nak pilih seseorang yang terbaik sebagai orang yang paling kita sayang? Macam mana juga kasih sayang itu nak berkekalan?

CIKGU : Ok, kamu ikut apa yang saya suruh. Kamu pergi ke padang. Kamu berjalan di atas rumput sambil memandang rumput di depan kamu. Kamu pilih yang paling cantik tanpa menoleh ke belakang lagi walau sekali. Dah pilih rumput yang paling cantik, bawa ke kelas..


Apabila pelajar itu pulang ke kelas, tiada sehelai rumput pun di tangannya. Lalu cikgu bertanya..

CIKGU : Kenapa tiada rumput yang dipilih?

PELAJAR : Tadi masa saya berjalan, saya carilah rumput yang paling cantik. Memang ada banyak yang cantik, tapi cikgu kata petik yang paling cantik, maka saya pun terus berjalan ke depan tanpa menoleh ke belakang lagi. Tapi sampai dipenghujung padang, saya tak jumpa pun yang paling cantik. Mungkin ada diantara di belakang saya tadi rumput yang paling cantik. Tapi cikgu dah cakap tak boleh menoleh ke belakang semula, jadi tiadalah rumput yang boleh saya petik..

CIKGU : Ya!! Itulah jawapannya. Maknanya apabila kita telah berjumpa dengan seseorang yang kita sayang, janganlah kita mencari yang lebih baik daripada itu. Kita patut hargai orang yang berada di depan kita dengan sebaik-baiknya. Jangan kita menoleh lagi ke belakang kerana yang berlaku tetap dah berlaku. Semoga yang berlalu tidak berulang lagi. Ingatlah bahawa orang yang paling kita sayang, itulah yang paling cantik dan baik walau pun kalau nak diikutkan, masih banyak lagi yang baik dan cantik macam rumput tadi....


P/s : Sayangilah orang yang kita miliki =]
 

والسلامSyukran kerana sudi membaca..boleh Like dan Share entri ini

0 luahan hati:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Copyright Control : Atika Aula