Home » » Rumah yang Mahal

Rumah yang Mahalبسم الله الرحمن الرحيم


Saudara Islam, Salam Ukhuwah, Ukhuwah Islamiah, Persaudaraan Islam, Kasih Sayang, Ayat Al-Quran, Rumah Mahal, Surah Al-Hujurat


Dua anak beranak sedang dalam perjalanan ke rumah yang baru dibeli oleh si ayah. Sepanjang perjalanan anaknya tidak habis-habis mempersoalkan mengapa rumah yang dibeli itu mahal berbanding harga biasa. "Kamu akan tahu apabila sampai ke sana nanti",jelas ayahnya."Inilah rumah baru kita," kata si ayah sambil menunjuk sebuah rumah yang sederhana. Ia terletak di sebuah penempatan yang agak besar. "Eh,tidak ada apa-apa kelebihan pun. Rumah ini biasa sahaja ayah,"kata si anak. "Nanti kau akan tahu apa kelebihan rumah ni."


"Oh,mungkin kerana itu ya,"kata si anak sambil menunjuk ke luar tingkap. Sebuah masjid tersergam indah tidak berapa jauh dari rumah mereka. "Itu mungkin salah satu sebabnya." "Mungkin?"kata si anak tidak puas hati.


Sejurus kemudian,kedengaran salam,dan muncul di muka pintu beberapa orang. "Kami jiran awak. Selamat datang ke kampung kami. Ada apa-apa yang boleh kami bantu?"kata salah seorang daripada mereka.


Berkata seorang yang lain,"Jika tidak keberatan,jemputlah makan tengahari di rumah saya. Tentu awak belum bawa peralatan memasak kan?" "Petang nanti jemput minum di rumah saya. Boleh kita berbual-bual tentang aktiviti di tempat ini,"ujar lelaki yang ketiga. Kesemuanya begitu ramah dan mesra.

Si ayah berkata kepada anaknya,"Sekarang kamu faham kenapa ayah beli rumah ini,walaupun harganya mahal sedikit kan?" "Ya,ya. Saya faham ayah. Jiran-jiran kita ini baik-baik belaka..."


Pengajaran: Jiran-jiran di sekeliling kita,itulah yang menyumbang kepada keselamatan, ketenangan,dan keharmonian hidup kita sekeluarga. Rumah yang baik memang penting, tetapi jiran yang baik jauh lebih penting....

والسلامSyukran kerana sudi membaca..boleh Like dan Share entri ini

1 luahan hati:

Anonymous said...

Salam, alangkah indahnya hidup ini dengan mengikut lunas2 Islam sebagaimana digambarkan, Aku pon tak kenal lg jiran sebelah bilik yg baru ni, hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Copyright Control : Atika Aula