Home » » Dakwah yang berhikmah

Dakwah yang berhikmah


بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum

Untuk menjadi seorang pendakwah atau dai'e..ia perlu seorang yang bijak untuk menggunakan setiap ruang yang ada. Contohnya zaman IT macam sekarang ni..boleh juga gunakan Facebook, Blog, Twitter, Tumblr dan lain-lain untuk menyampaikan Islam. Boleh dilakukan dalam pelbagai uslub serta teknik pendekatan yang sesuai dengan masa dan tempat. 


Surah An-Nahl, Surah Al-Nahl, Surah An-Nahl Ayat 125, Dakwah, Dakwah Berhikmah, Kewajipan Dakwah,Maksud Dakwah, Erti Dakwa, Dakwah dan Islah

Maksud firman Allah s.w.t dalam Surah An-Nahl ayat 125 :

"Serulah ke jalan Tuhanmu (wahai Muhammad) dengan hikmah kebijaksanaan dan nasihat pengajaran yang baik dan berbahaslah dengan mereka (yang engkau serukan itu) dengan cara yang lebih baik; sesungguhnya Tuhanmu Dialah jua yang lebih mengetahui akan orang-orang yang sesat dari jalan-Nya dan Dialah jua yang lebih mengetahui akan orang-orang yang mendapat hidayah pertunjuk."

Sebagai seorang pendakwah..dalil ini perlu menjadi satu pegangan sekiranya ingin berjaya dalam berdakwah. InysaAllah semuanya dengan izin Alla jua ~

Saya nak kongsikan satu artikel..mungkin bukan artikel, saya pun tak tau nak cakap apa. :) Perbualan ni bukan yang sebenar..tapi ini lah realiti yang terjadi dan saya sokong sangat dengan jawapan yang diberikan oleh Muslimah tu. Sangat-sangat berhikmah..jom baca.

Bertudung vs Tidak Bertudung, Bertudung, Wanita Bertudung,Perempuan Bertudung, Wanita Islam, Muslimah

Like this http://www.emocutez.com

P/s : Boleh juga baca artikel yang ini..Saya Bukan Orang Dakwah la!!


 والسلام



Syukran kerana sudi membaca..boleh Like dan Share entri ini

3 luahan hati:

cik niena :] said...

Waaa , TERBAEK lha . Ingatkan real punya , sbb zaman skrg mmg ada mcm tuu . Apapun , sokong muslimah tuu :)

Budak_taWadhuk - najwa - said...

cara penyampaian dakwah yang berhikmah...insya-Allah, yang mendengar pasti dapat menerima dengan hati terbuka.

fieha said...

setiap ape yg disoal dpt dijwb ngn baik..kena ade ilmu bru bleh tegur dgn baik..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Copyright Control : Atika Aula