Home » » Tips untuk menjadikan blog lebih mesra pengguna

Tips untuk menjadikan blog lebih mesra pengguna



بسم الله الرحمن الرحيم



Assalamualaikum

Ok..malam ni saya nak bagi tips untuk jadikan blog kita lebih mesra pengguna. Senang je..mungkin ada yang dah tau, kalau yang dah tau tu takpe la. Yang masih tak tau lagi..boleh baca ni ye.

1. Adult content

Tips Blog, Tips Blogging, Mesra Pengguna, Mesra Blog
Tips Blog, Tips Blogging, Mesra Pengguna, Mesra Blog

Paling elok ialah tukar adult content ni kepada "no" supaya senang orang lain untuk masuk ke blog kawan-kawan. Tak perlu klik lagi yes untuk akses ke blog yang mereka nak masuk.


2. Pop up Window untuk comment

Tips Blog, Tips Blogging, Mesra Pengguna, Mesra Blog
Tips Blog, Tips Blogging, Mesra Pengguna, Mesra Blog

Tukar bahagian komen kepada pop up window sebab lebih mudah untuk komen dan tak perlu tunggu ke page lain untuk tinggalkan komen.


3. Word Verification untuk comment

Tips Blog, Tips Blogging, Mesra Pengguna, Mesra Blog

Rasanya tak perlu word verification di bahagian komen sebab akan menyusahkan untuk orang komen dan mungkin juga boleh menyebabkan mereka tak nak komen entri kawan-kawan sebab agak leceh.


4. Welcome note

Bagi saya.kalau kawan-kawan nak buat welcome note ni biarlah satu je..tak perlu banyak-banyak. Kalau tak payah buat mungkin lagi baik sebab menyenangkan orang yang nak masuk blog kawan-kawan. 


Saya rasa itu je..kawan-kawan ada tau yang lain ke? Boleh kongsi dengan saya..


 والسلام



Syukran kerana sudi membaca..boleh Like dan Share entri ini

9 luahan hati:

Miss Xyz =) said...

tu laa menyampah tul, byk2 sgt welcome note..

fieha said...

sgt setuju dgn atika aulia..nk komen pun kalo letak word verification tu terus x jd nk komen..hehe

pengemis Cinta~ said...

memang stuju sangat2;) kalau lambat PC tekan 'X' hehe..

miraedo92 said...

kak,kli kita wat embedded bel0w p0st 0k x?instead 0f p0p-up wind0w?

elle mokhtar said...

trime kasih cik tyka..=))

'Aisya Salim said...

SYUKRAN kak Atika Aula :D

lenaliya.blogspot said...

terima kaseh..:)

azmi said...

salam, byk info menarik dlm blog ni..nk tya ckit..cmne saya nk bt tabs yg mcm 'home' contoh
'home' 'tutorial' 'agama' 'berita'

lebih kurang cmtu la..

kalu sudi tgk la sy punya blog and comment mana yg boleh diperbaiki...thanks

Nur Asmida Bt Karim said...

Salam blh share tk tuto nie ? sya credit kan ke blog nie :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Copyright Control : Atika Aula