Home » » Bersihkan yang Kotor di Blog masing-masing

Bersihkan yang Kotor di Blog masing-masing


بسم الله الرحمن الرحيم 

Assalamualaikum

Jom kita bersihkan blog kita daripada unsur-unsur atau anasir yang kotor yang boleh mendatangkan saham dosa kepada diri kita. Seperti mana yang kita tahu, ramai pelawat yang datang ke blog kita untuk membaca apa yang kita tulis, terutamanya blog yang mempunyai jumlah traffik yang tinggi. Sedar tak kita bahawa secara tidak langsung, kita turut mendapat saham dosa kerana isi kandungan atau gambar-gambar yang dipaparkan di dalam blog atau website kita?

Mungkin ada mereka yang pandang sebelah mata dan menganggap perkara seperti ini remeh temeh dan tidak kisah, yang penting..duit masuk. Tapi, berapa ramai manusia yang sedar bahawa keberkatan dalam duit yang kita dapat itu paling penting. Bukan sahaja perlu berkat, tapi perlu betul-betul HALAL dan bukannya termasuk dalam kategori tak halal a.k.a HARAM. Hal ini disebabkan daripada duit yang kita dapat, kita gunakan untuk makan, minum, dan lain-lain secara tak langsung akan menjadi darah daging kita. 

Umat akhir zaman ni ramai tak yang mengambil kira tentang HALAL atau HARAM nya hasil duit yang kita terima? Antara perkara-perkara yang perlu dibersihkan di blog/website antaranya :
  • Unsur-unsur tulisan yang mencaci,memfitnah yang dapat menjatuhkan orang lain dan yang dapat mengaibkan orang lain
  • Video-video yang lucah serta yang mengandungi perkara yang lagha dan sebagainya
  • Gambar-gambar yang tidak sopan dan menutup aurat
Sekiranya ada, minta dibuang dan bersihkan blog serta website kita daripada kekotoran ni, kita tak boleh menyamakan blog dengan televisyen..blog ialah milik kita, jadi kita dapat kawal 100% isi kandungannya manakala tv pula di luar kawalan kita, apa yang boleh kita kawal..kita perlu kawal. Mungkin juga secara tak sedar, selama 24 jam kita dalam keadaan berdosa, perlu tanggung dosa kita sendiri dan dosa orang yang melihat gambar/video dan membaca apa yang kita tulis itu. 

Begitu juga, iklan-iklan yang kita letakkan di blog masing-masing..pastikan ianya bersih. Namun, sejauhmana tahap kebersihan iklan yang dipaparkan di blog kita?? Cuba kita fikirkan, memang kita boleh pilih, hanya iklan arak dan rokok sahaja yang tidak dipaparkan di blog, tapi boleh tak kita pilih iklan wanita yang tidak menutup aurat di blog untuk dipaparkan di blog kita? Dulu saya remove Nuffnang pun atas sebab ni, terdetik hati saya apabila membaca tentang hukum pengiklanan di blog Ustaz Zaharuddin. Dah banyak pendapat saya baca, dah banyak ustaz yang keluarkan pendapat tentang perkara ni  dan kini saya lebih yakin dan berpegang kepada pendapat Ustaz Zaharuddin. 

Petikan daripada blog Ustaz Zaharuddin, klik untuk lebih jelas

Setiap manusia dikurniakan akal untuk berfikir kan? Terpulang lah kepada diri masing-masing untuk membuat keputusan, tapi ingat..setiap apa juga keputusan kita mesti disandarkan kepada sebab atau satu pegangan dan jangan jadi seorang yang taqlid buta. Antara entri menarik yang saya dapat kongsikan disini tentang Nuffnang ialah daripada blog wootwoot : Masuk Neraka kerana Nuffnang dan Advertlets dan Jamal Rafaie : Bersihkan blog dari yang Haram (iklan Nuffnang)


Sekian

 والسلام



Syukran kerana sudi membaca..boleh Like dan Share entri ini

15 luahan hati:

adiba ramli said...

thanks btw:D

teciq said...

menarik ^^

kusyi said...

tq gtaw~

Cik.Tedy said...

good info dear~

Miss Xyz =) said...

kak Tika, pinjm vacuum jap, nk bersihkn blog jap., apa class pkai penyapu en.. hehe ^^

♥ MS ♥ said...

thank :D

mira said...

terima kasih di atas peringatan :)

Mejuez said...

Saham dosa makin meningkat tanpa kita sedar........

Elih Japahar said...

nice info...thanx!

ieda CUMA said...

gud idea!

Mohamadazhan.com said...

setuju sekali...saya dah buang nuffnang...hehe.

Jemputan ke Contest Aku Berpuisi =)

syura shii said...

sokong2 :)

info yang bernas!

Ǥнαи said...

Kalau heartbeat tu pon sme je ke ?

Atika Aula said...

@Ǥнαи
tu saya tak pasti~

Anna Cho said...

http://tukangcorett.blogspot.com/

salam ziarah dari newbie blogger

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Copyright Control : Atika Aula