Home » » Tutorial Design Blog Ikut Style Sendiri

Tutorial Design Blog Ikut Style Sendiri


بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum...


Blog, Blogger, Create A Blog, Cipta Blog, Idea, Tulis Blog, Design Blog


Saya nak buat tutorial lagi kali ni ye...tutorial macam mana nak design blog sendiri, maksudnya ikut style masing-masing la tanpa terikat dengan setting template yang sedia ada. Mesti semua nak kan?? Tapi agak lecehhttp://www.emocutez.comsedikit dan memerlukan usaha yang lebih..tu je la. Nak atau tak nak je...memandangkan dah banyak blog tutorial sekarang ni, maka rajin-rajinkan lah diri untuk godek blog kalau nak lain dari yang lain.

Saya pun tak semua tau nak buat..buat setakat yang mana saya tau je..tapi bila dah start buat, insyaAllah kod-kod tu kita boleh adjust sendiri tanpa terikat dengan kod yang ada..boleh faham kan?? hehe. Ok, sebenarnya ni permintaan seorang kawan kita...tapi saya tak dapat nak tunjukkan semuahttp://www.emocutez.com, sebab langkahnya panjang sangat. Basic boleh la..yang lain kena explore ye...insyaAllah boleh. 

Blog, Blogger, Create A Blog, Cipta Blog, Idea, Tulis Blog, Design Blog

Sebenarnya saya tak tau nak buat template..saya hanya tau ubah-ubah je tamplate tu, jom saya ajar cara mudah untuk kawan-kawan ubah blog ikut citarasa masing-masing eh..

1. Kena pilih template yang simple or minima template je..guna template designer je pun ok. (Pendapat saya). Klik design lepas tu template designer.

Blog, Blogger, Create A Blog, Cipta Blog, Idea, Tulis Blog, Design Blog

2. Akan keluar gambar macam ni...kan ada template tu, ambil yang simple. Kalau saya, ambil hujung sekali. Klik je...boleh preview..

Blog, Blogger, Create A Blog, Cipta Blog, Idea, Tulis Blog, Design Blog


3. Contoh preview...jom tgk. Memang agak berterabur..tapi tak pe, kan nak godek lepas ni. Semua putih kan..


Blog, Blogger, Create A Blog, Cipta Blog, Idea, Tulis Blog, Design Blog

Blog, Blogger, Create A Blog, Cipta Blog, Idea, Tulis Blog, Design Blog

4. Kita ubah-ubah dulu di bahagian ni sebelum ubah yang lain-lain seperti masukkan kod tambahan di HTML/Javascript dan Edit HTML. Ubah yang basic dulu ye...ikut citarasa masing-masing.

Blog, Blogger, Create A Blog, Cipta Blog, Idea, Tulis Blog, Design Blog

5. Bila dah rasa ok...tekan apply to blog.

Blog, Blogger, Create A Blog, Cipta Blog, Idea, Tulis Blog, Design Blog

Dah siap ubah-ubah yang basic...sekarang kalau nak ubah yang lain-lain, guna kan tutorial-tutorial yang ada. Cuba tengok list tutorial saya..mungkin membantu..atau ke blog orang lain yang ada wat tutorial eh. Melalui tutorial ni, kawan-kawan mesti akan bermain dengan kod-kod..jangan pening tauhttp://www.emocutez.com.hehe. Lepas tu mungkin akan tambah kod di HTML/Javascript atau Edit HTML

Tu je sebenarnya..ilmu yang ada untuk dikongsi. Selamat mencuba ye~
http://www.emocutez.com

 والسلام



Syukran kerana sudi membaca..boleh Like dan Share entri ini

9 luahan hati:

Dalila said...

Rajin atika aula ni..;)

Bleh bantu saya x cara nak wat readmore kat blog..

Dah ade bpe org tlg..tp x berhasil..;)

aLiAh said...

tq.. ^_^

ROROI said...

nice info! Tapi sy masih x reti camaner nak design template guna adobe~_~'

Jom baca entri2 sy & komen
mibat.blogspot.com

sakinah al-aziz said...

Salam, sy nak tanya skit, mcm ne ek klo guna simple utk design ni, tp utk header dia kan.. mcm mne nak wat background dia tak expand smpai hujung.. mksudnya.. header kat middle..
klo awk x bape fhm.. cuba tgok blog saya sat.. http://sakinahaziz.blogspot.com/

MyraSayangKamu said...

waw . nnti sya nak try laa . syukran yaa . nnti ajr lagi k . :) salam ukhwah .

ciklinde said...

nak template cam awak gune skg..kemas..sidebar ngn post background combine wane putih and hujung tu cam ade curve..dah godek sume basic template tp takde pon yg cm awak gune skg..

MallaHanis said...

assalamualaikum,,boleh tanye..camne nak credit tu ea? sebab sy lagi baru dalam dunia blog nih..time kasih :)

Hafifa Razani said...

salam...kak,nice blog akak ..mcam mana nak buat mcam blog akak nih??cantiklah..kat blog akak nih,ade x tutorial untuk bt blog smpi jd cmnih??cute sangat..kalau sudi,akak ajar la erk..syukran.. :)

cikeika1010 said...

suka baca blog awak :)
memang banyak membantu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Copyright Control : Atika Aula