Home » » Tolong ringankan blog boleh tak? :)

Tolong ringankan blog boleh tak? :)


بسم الله الرحمن الرحيم 


Assalamualaikum...dah lama tak update ni. Banyak sangat kerja, takpe2 nak jugak update kejap. hehe.http://www.emocutez.com Entri kali ni saya nak mintak tolong dari kawan-kawan la. Boleh tak tolong ringankan blog kawan-kawan tu? Bukan ape, laptop saya dah banyak kali "hang" bila bukak blog yang berat-berat ni. Betapa beratnya blog tu sampai laptop saya "hang". Dasyat la. huhu. Nak mintak tolong, tolong ringankan je..tak susahkan? 


Kucing Comel, Kucing Merayu, Berat Blog, Timbang Berat Blog, Blog Berat, Penimbang Berat
Tolong la ye ;)

Sebelum ni saya pernah juga tulis entri tentang berat blog, saya ajar macam mana nak tinbang berat blog masing-masing. Bukan apa, kalau blog kawan-kawan tu berat sangat..penat tunggu samapai nak habis loading. Lagi-lagi kalau time line tak ok kan. Memang kena (x) la jawab nye. Berat blog juga mempengaruhi jumlah pelawat blog kita tau. Bayangkan kalau nak dekat 5 minit tak abis loading lagi, sape yang nak masuk blog tu. Bukan sebab entri tak best, tapi blog berat sangat..jadi, tak ramai la yang nak lawat blog kawan-kawan nanti. 



Statistik, Pelawat Blog, Traffik Blog, Naik Mendadak, Alexa, SEO
Berat blog mempengaruhi jumlah pelawat blog kita

Ok, sekarang ni saya nak ulang dan tambah cket tentang kenapa blog kita boleh jadi berat sangat.

1. Banyak sangat widget, setiap widget ada link masing-masing. 

2. Post per page yang banyak.

3. List Link blog yang banyak

4. Box followers yang besar. Kalau letak followers kat bawah header, kan jadi besar box tu. Sebab setiap followers ada link tertentu. 

Ni aje yang saya tau..kalau ade yang lain boleh share ye. Berat blog yang ideal ialah 100 kb. Kalau 100kb ke atas dah dikira agak berat jugak la. Kalau 200 kb, saya rasa dah terlebih berat agaknya. hehe..
http://www.emocutez.com

Kesimpulannya ialah, jom la sama-sama ringan kan blog kita. Blog yang simple dan padat kan lagi elok, tak perlu banyak sangat widget, orang lain nak masuk pun senang..tak payah tunggu lama nak loading. Baru pelawat blog kita meningkat. Betul tak??


..Sekian..
http://www.emocutez.com


والسلام



Syukran kerana sudi membaca..boleh Like dan Share entri ini

9 luahan hati:

B0B said...

yeahh...buang je widget2 yang tak patut!

Jo Qusary said...

ok, akan cuba diusahakan :)

Hanif Idrus Blog said...

Betul gak..

Puanbee said...

yup amik yg penting2 jer

b a m b a m ' s said...

blog cik bambam berat dak??errrr..

s.y.a.r.q said...

setuju!!! kalau kene blog yg buat hang laptop tu hangin je

Atika Aula said...

2 la kan...ringankan blog anda. :)

nelly said...

Blog nelly tak tahulah dah ringan ke belum .

SheNn said...

Blog sy ringan tak?? hihi..good tips !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Copyright Control : Atika Aula