Home » » Tutorial Favicon

Tutorial Favicon


بسم الله الرحمن الرحيم


Assalamualaikum semua...

Kali ni saya nak buat tutorial favicon. Apa benda favicon tu? Kalau nak tau, cuba tengok kat atas blog saya tu. Kan ada lambang bintang warna kuning. Tu la dia favicon..lebih kurang jadi lambang sesuatu blog la kan. Kan biasanya lambang blogspot warna oren tu. Kalau rasa-rasa bosan, kita boleh tukar kepada gambar yang kita nak letak. Nak letak muka sendiri pon boleh..jom saya tunjukkan macam mana nak buat..

Tutorial, Tutorial Blog, Tutorial Favicon, Favicon, Tukar Simbol Blog, Favicon Blog, Cara nak Tukar Favicon Blog, Blogger

Tutorial ni request daripada sayya dan abc. Mereka ni tak tinggalkan link la..saya pun tak dapat nak ziarah diorang balik.huhu.


Tutorial, Tutorial Blog, Tutorial Favicon, Favicon, Tukar Simbol Blog, Favicon Blog, Cara nak Tukar Favicon Blog, Blogger
Tutorial, Tutorial Blog, Tutorial Favicon, Favicon, Tukar Simbol Blog, Favicon Blog, Cara nak Tukar Favicon Blog, Blogger

Ok, http://www.emocutez.com jom mulakan..

1. Mula klik Design -> Edit HTML

2. Klik pada Expand Widget Template dulu sebelum edit apa-apa

3. Cari </head> kod guna ctrl+f

4. Lepas 2..copy kod kat bawah ni di atas kod </head> tadi



<link href='Imej URL' rel='shortcut icon' type='image/x-icon'/>
<link href='Imej URL' rel='icon' type='image/x-icon'/>


Ok, Imej URL tu boleh ditukar kepada mana-mana imej yang kawan-kawan nak letak. Kalau nak pilih, boleh pilih disini. Emocutez dan Glitter Graphics. Yang penting, ambil direct link ye. Letak url gambar tadi di Imej URL.

Kalau nak letak gambar sendiri pula...pastikan gambar kawan-kawan tu saiznya tak terlalu besar dan boleh upload gambar di Imageshack.us. Piilih direct link jugak. Akhir sekali, klik preview dulu dan kalau jadi kan, baru boleh save ye!!

Selamat Mencuba..
http://www.emocutez.com


والسلام



Syukran kerana sudi membaca..boleh Like dan Share entri ini

14 luahan hati:

Jo Qusary said...

hehe, comelnya favicon... saya pun ada jugak :)

satu lagi, ada browser tertentu je yg boleh nampak favicon, spt google chrome dgn mozilla... kalo IE favicon tu tak nampak.

Atika Aula said...

@Jo Qusary
o0o..cm2 ye. baru sy tau. tQ share ilmu :)

ezzyra said...

thnks ye...tp saya x sure la jdik ke x..hhuhu..sebab tenet x elok...layout pon x nmpak ni.,

iqbalsyarie said...

Nak buat juga! thanks ya kongsi. Ni, saya kongsi balik...

http://iqbalsyarie.blogspot.com/2011/02/jangan-jadi-abdullah.html

r-5 said...

wah macam tu ke? syukran2. :)

~~su manje~~~ said...

Salam..
ziarah di pagi ahad yang damai..
su singgah sambil promosikan blog baru su manje..

Maaf jika menganggu....jemput singgah kalau ada kelapangan..

Su Ucapkan jutaan terima kasih jika sudi singgah
Poem ~~SuManje~~

harap tuan umah tak marah su singgah tanpa di undang....maaf dari su sekali lagi......

~~SuManje~~~.....

kinn said...

yeay dah menjadi. hihi :)

feel free to visit me. :)

_piNk sitE_

mujahidah-penyayang said...

atikah..thanx..saye dah buat..:D

farna♥ said...

hye ! thnx, saye berjaye. dah lame dah nak wat nie, baru jumpe, thnx a lot ! :D

LynN LoLa~~ said...

tajadiiii~ kene letak direct link url tu dekat tempat 'link url' tu ke?n copy sume code yg atikaah letak ni ker?

wan nur shifa said...

nape x jadi .. ?

Blue Violet said...

maaf sy xfhmlah.. nak letak url kt mne? :)

Princess Chocolate said...

kenapa takleh copy ni akak?

Penulis Belog Life as I see it ! said...

tak jadi um..huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Copyright Control : Atika Aula