Home » » Jom kita timbang berat blog (",)

Jom kita timbang berat blog (",)



بسم الله الرحمن الرحيم

Timbang Berat Blog, Blog Berat, Timbang Berat, Cara nak Timbang Berat Blog


Selamat pagi semua...harap2 hari ni lebih baik daripada semalam ye. Kawan-kawan nampak x gambar kat atas 2?? Jangan sesekali buat kat lapt0p anda ye..hehe. Sebenarnya saya nak ajak kawan-kawan timbang berat blog masing-masing.


Bukan apa...makin berat blog kita, makin lama l0ading. Kalau dibuatnya line agak lambat, tension jgk kan nk tggu sampai habis l0ading..bl0g anda makin berat disebabkan widget2 yang agak banyak dan juga post per page yang banyak.


Jadi..saranan saya, widget2 yang rasa2 kurang diperlukan 2 boleh la diremove untuk meringankan blog anda. Selain itu, post per page pula cuba anda kurangkan bilangannya..ikut kesesuaian masing2 ye..


Jom ikut step ni :

1. Korang g kat laman web ni

2. Masukkan url blog masing-masing

3. Last sekali, klik kt butang Check!


Ni contoh hasil berat blog sy

Berat Blog Atika Aula, Atika Aula, Salam Ukhuwah, Blog Atika

Dulu, mula2 saya timbang blog saya..lebih kurang dalam 190 lebih kb la cm2. Tapi bila dah diubahsuai dan dibuang beberapa widget yang saya rasa kurang diperlukan. Maka, berat blog saya sekarang di bawah 100 kb.

Kawan-kawan pon boleh cuba n adjust blog masing-masing supaya lebih ringan dan mengambil masa yang singkat untuk loading.

Selamat Mencuba!!


والسلام



Syukran kerana sudi membaca..boleh Like dan Share entri ini

18 luahan hati:

cik zaza said...

salam..
blog yg ringan cpt load..
dulu blog sy pun brt..
nk buka pn kne tggu lama utk hbskn load..
pastu sy try timbg blog sy masa tu 300++ kb..huhu
mmg byk la widget2 yg kne buang masa tu..huhu

Tinta NurAz said...

huhu..blog saya masih slim lagi..lemak baru 90 kb lagi..hehe

zazaw said...

hehe . ingat betul2 wat lptop jadi penimbang berattt. HAHA

n i k l i s a said...

betol2... delete widget xpatot. :)
blog kita senang loading x?

eZad niMo said...

waa~!! blog sy 343.19kb :(

linawanie said...

ahhhaa....caye punye belog 100++ kb lah...kene diet-kan neyh...nak kasi selim skett...hehehe
makaceh info yaa...*winkwink*

☆aDihAys☆ said...

tu la..
ble brt tu yg lmbt nj load..
tp ble nk remove widget cm syg plak nk remove..

Asyraf Kamarul said...

yay yay blog saya ringan lg... :)

Azhunk Awang said...

Saya telah share tutorial ini.. dan ada tulis credit blog atika aula :) tengs anyways ! http://www.azhunk97.com/2011/01/cara-timbang-blog.html

nano! said...

sye lagi ringan! size 88.1 ^_^

Aisyah said...

terima kasih kerana kongsikan artikel itu..kini blog saya ringan sikit daripda 130 ke 99..hehe..nanti sy cuba slimkan lagi blog saya tu....hehe..syukran atikah aula...nice blog...salam ukhwah.

norsharmila said...

da timbang berat blog, 92.69 kg..eh..92.69KB ;)

norsharmila said...

da timbang berat blog, 92.69 kg..eh..92.69KB ;)

Byla said...

berat blog saye:39.11 KB, 0.47 seconds, 0.01 seconds

: : sang drama king : : said...

: : ohh . blog sy berat~

376kb , o.68 seconds , 0 seconds .

tp tuannya ringan ja .

:D

Nur Irdina Bte Shariffuddin said...

berat blog sye 220.95 KB .. berat nye..

nurul nabila bt medan said...

nak mintak copy this tutorial =)

Secret Garden said...

saya nak shared totourial ni boleh x? nak letak dalam blog saya? nnti saya letak credit okey! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Copyright Control : Atika Aula