Home » » Tutorial Back To Top

Tutorial Back To Top



بسم الله الرحمن الرحيم

Selamat petang semua...memandangkan sekarang ni saya dah masuk semester baru dan bakal akan "bz" serta tiada masa yang banyak untuk meng"update" blog. Oleh itu, saya akan wat entri tentang tutorial yang diminta oleh rakan2 bloggers. Rasanya agak mudah cket untuk update blog bila buat entri tentang tutorial. Lagipun kan elok berkongsi ilmu sesama bloggers yang lain kan...Cute Icon, Icon Comel, Gambar Comel


Entri sebelum ni saya buat tentang tutorial cursor, tukar cursor yang comel-comel kat blog dengan tujuan untuk mencantikkan lagi blog kawan-kawan. Kali ni tutorial back to top..kalau kawan2 nak tau yang mana satu..cuba tengok image macam ni kat bawah blog saya sebelah kanan. Kalau kawan-kawan klik...page ni akan ke atas semula.



Back To Top, Tutorial, Tutorial Blog, Tutorial Back To Top
Tutorial ni diminta oleh cik Emilia Farahin di fan page saya.


Okay...jom kita mulakan.

-Kod yang dibawah ni kawan-kawan copy n letak di HTML/Javascript
Design-> Add a Gadget->HTML/Javascript

ctrl+c untuk copy


- Pada kod 2...ada tulis Url gambar..kawan-kawan tukar kan kod tersebut dengan Url gambar yang kawan-kawan nak letak. Letak url tersebut di tempat "Url gambar".


-Kat bawah ni ada sample untuk back to top.



http://img294.imageshack.us/img294/9831/14193731.gif


http://img529.imageshack.us/img529/1986/96133335.png


http://img175.imageshack.us/img175/7297/up3.png




Ok...kalau kawan-kawan nak letak arrow ni di sebelah kiri...tukar "right" kepada " left". Kalau nak sebelah kanan..biarkan je "right".


Kemudian...kalau kawan-kawan nak buat arrow sendiri atau letak gambar sendiri pon boleh. Lepas dah siap buat gambar...kawan-kawan boleh upload di imageshack.us untuk dapatkan url gambar. Kena ambil Direct Link ye...kalau nak letak emoticon pon boleh juga. Terpulang la..tapi Url 2 letak pada ruangan yang betul, macam yang saya dah tunjukkan kat atas tadi.


Selamat mencuba
Cute Icon, Icon Comel, Gambar Comel


والسلام



Syukran kerana sudi membaca..boleh Like dan Share entri ini

9 luahan hati:

keluarga Azhar said...

Nice blog .follow u =.=

(Npost:dpt beli D90 dgn rm 37)

Yuyun Ahmad said...

salam.. macam mana nak amek kod kalo u disable right click... urmmm

syiee said...

salam..knp sy buad x dpt eh ? mne ilang back to top sy ? plz help me .

Ibnu Darwin said...

thank you

Najwa Sofwani said...

trima kasih =)

Fa-zlyn said...

thank you <3

BEST class,friends and love...BEST FRENS forever... said...

asslamualaikum....
kak atikah, blog akak terbaek larh kak!! i like it :)
kak atikah! camner nk buad header tu kak? bila sentuh jer kat header tu ada yg kelip2 tuh... adik suker lah... tapi x tau nk wat camner!!
tlg yer kak!:)

imanjannah said...

syukran ya ukhti :D

Yuyu Ichigo said...

berjaya...thanks....p cm ne nk buat letak kat atas....untu kebawah pulak...
ada kan?masa sy beljar dulu ada wat tok ke bawah....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Copyright Control : Atika Aula