Home » » Tutorial Cute Icon (Shoutbox)

Tutorial Cute Icon (Shoutbox)


بسم الله الرحمن الرحيم


Cute icon di shoutbox paling banyak permintaan yang saya dapat daripada rakan2 bloggers. Maaf lah kalau dulu saya x sempat nak buat tutorial ni.. ok, sekarang saya akan tunjukkan cara-cara nak buat icon comel kat shotbox. Kalau ada yang masih x tau apa dia icon comel 2..tengok gambar di bawah ni..



Gambar yang saya bulatkan 2 la icon comel 2...kalau shoutbox biasa x adakan icon ni...jadi, kita kena tambah n edit sendiri ye. Mungkin ada yang dah tau...dan mungkin juga ada yang x tau lagi kan. Sekarang saya nak kongsi ilmu macam mana nak buat ic0n yang c0mel2 ni eh...


Jom kita mulakan

1. Log in dulu akaun shoutmix masing-masing

Tutorial, Tutorial Blog, Tutorial Cute Icon, Cute Icon Shoutbox, Cara nak buat Icon Comel di Shoutbox

2. Klik settings

3. Klik smileys

Ok..kawan-kawan akan nampak gambar macam ni.

Tutorial, Tutorial Blog, Tutorial Cute Icon, Cute Icon Shoutbox, Cara nak buat Icon Comel di Shoutbox

4. Pada smiley image url tu..kawan2 letak url gambar yang kawan2 nak letak.

5. Pada "code" dan "optional" kawan-kawan letak la perkataan atau simbol bagi gambar yang kawan2 pilih tadi ye. Tengok contoh yang saya punya kat dalam gambar 2.

Tutorial, Tutorial Blog, Tutorial Cute Icon, Cute Icon Shoutbox, Cara nak buat Icon Comel di Shoutbox

Kalau kawan-kawan nak ic0n yang comel-comel..boleh pilih di Cute Emoticon atau Glitter Graphics. Ambil direct link ye...dan masukkan pada ruangan smiley image url.

6. Kawan-kawan klik "select" dan klik "add" untuk tambah ruangan.

7. Kalau kawan-kawan masih lagi nak gunakan smileys yang asal..kawan-kawan klik ruangan tepi 2. Kalau x nak, x perlu klik ye..

Tutorial, Tutorial Blog, Tutorial Cute Icon, Cute Icon Shoutbox, Cara nak buat Icon Comel di Shoutbox


8. Selepas siap...kawan2 klik "save settings".

9. Ambil kod yang baru dan isikan pada HTML/Javascript..

10. Save.

Ok...selesai sudah

Apa2 pon...preview dulu ye bila edit blog. Sebab nak lihat jadi atau x.Yang ini untuk shoutbox ye...yang untuk chatbox, akan datang...tunggu.

Semoga berjaya


والسلام



Syukran kerana sudi membaca..boleh Like dan Share entri ini

16 luahan hati:

Farah Hanim said...

hee,tgh tunggu tuto untuk chatbox pulak :D

Atika Aula said...

@Farah Hanim
ok...selalu lah dtg blog sy ye :)

Azhunk Awang said...

thanks :) appreciate snat !

mira.una said...

waah
comel2

tia of revenge said...

thnks! i've made it! :)

Atika Aula said...

@Azhunk Awang
u r welcome :)

Atika Aula said...

@mira.una
memang comel p0n :)

Atika Aula said...

@tia of revenge
yeke..tahniah!! :)

Amna.Qadeeja said...

thanx for sharing :)

Atika Aula said...

@Amna.Qadeeja
u r welc0me :)

mzulfadli said...

Thankz yer!! membantu sgt2!!

athirahzaki said...

terima kaseh kak atika!
jadi laa, hehe.

Atika Aula said...

@athirahzaki
sama2 :)

Hamba Allah Yg Lemah said...

syukran...

COMEL said...

lau utk chatbox ada x?

vira aihan said...

urm,, bole x tolong ajar mcm mna nk daftar shoutmix,, saya da buat x bole pon,,klau ada ilmu cam ne nk daftar tolong kongsikan please,,, =D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Copyright Control : Atika Aula