Home » » Blogwalking palsu??

Blogwalking palsu??


بسم الله الرحمن الرحيم


Blogwalking?? Ape tu blogwalking?? Saya rasa kawan-kawan semua x asing kan dengan istilah blogwalking ni atau shotformnya "bw" je. Kalau yang masih x tau blogwalking 2 ape..blogwalking Gambar Comel, Cute Icon, Salam Ukhuwah2 ialah kita melawat blog orang lain dan tinggalkan jejak iaitu url di shoutbox or cbox tuan blog tersebut..

Kali ni saya nak kongsi info dengan rakan-rakan blogger tentang blogwalking palsu..pernah dengar x sebelum ni?? Bw palsu ni berlaku apabila blogger tersebut sebenarnya tidak datang melawat, singgah atau ziarah di blog kita. Tapi, blogger tersebut menggunakan 1 sistem bw palsu..ada tau sistem 2 kalau kawan2 nak tau. Sy p0n dah lupaGambar Comel, Cute Icon, Salam Ukhuwah laman web sistem tersebut..

Caranya ialah kena mendaftar untuk jerit di shoutbox sistem tersebut dan mesej 2 akan sampai dan singgah ke shoutbox or cbox anda tanpa mereka perlu datang ke blog anda. Mudah je kan..tapi, bagi saya siapa yang bw secara palsu ni orang yang tidak jujur la. (maaf kalau ada yang terasa).Gambar Comel, Cute Icon, Salam Ukhuwah


Sebab apa saya kata mereka ni tidak jujur...

1. Mereka tidak singgah atau melawat blog tuan empunya shoutbox/cbox.
2. Kadang2 memuji blog empunya shotbox/cbox cantik..tapi, sebenarnya mereka x pernah p0n melawat blog anda.
3. Mereka akan kata untuk "follow" tapi..mereka tiada dalam list followers anda.


Ini merupakan pendapat saya..kalau kawan-kawan yang lain rasa perkara ini biasa2 n x kisah..it's ok. Sy hanya ingin berkongsi..

Kat cni saya nak tunjukkan mcm mna cara untuk menggelakkan blogger2 yang melakukan bw palsu ni meninggalkan jejak di shoutbox anda..jom ikut saya!

First..mesti log in dulu account shoutbox kawan2
1. Klik settings
2. Klik website lock
3. Masukkan url laman web kawan2 sama macam yang saya tunjukkan 2..
4. Last, save settings.
Shoutbox, Shoutmix, Chatbox, Cara nak Mengelakkan Blogwalking Palsu, Blogwalking Palsu, Auto Blogwalking, Sistem Blogwalking, BW, Cara nak Lock Shoutbox

Shoutbox, Shoutmix, Chatbox, Cara nak Mengelakkan Blogwalking Palsu, Blogwalking Palsu, Auto Blogwalking, Sistem Blogwalking, BW, Cara nak Lock Shoutbox

Ok, bila kawan2 dah ikut mcm sy wt 2..maksudnya hanya jejak yang datang dari blog kawan2 je yang boleh tersenarai kt shoutbox. (maksudnya kalau yang lawat blog kawan2 je yang boleh tinggalkan jejak, yg dtg dr sumber lain..x boleh tersenarai di shoutbox). Sy cuma tau untuk shoutbox je..yg chatbox n yang seumpamanya sy x tau untuk lock. Kalau kawan2 tau..boleh la share ye!!

Setakat ni..sy ada lah jugak tau blogger mana yg bw secara palsu..tp nama dirahsiakan ye. x baik untuk mengaibkan orang lain..maaf.

Bw la secara jujur..
Gambar Comel, Cute Icon, Salam Ukhuwah


والسلام



Syukran kerana sudi membaca..boleh Like dan Share entri ini

44 luahan hati:

Bella said...

o0o0..ade gak cmni eak..
Bella p0wn slalu kene gak..
da ramai p0wn..
kate 4ll0w tp xde pun dlm list..esh2..nk lock la shoutbox..hee..thanx for the info..:)

♥ azura wif lurvee ♥♥ said...

tu la.. zura pun da dapat detacttt sape yang BW pelesu.. huhu
Thanx good info

casuarina equisetifolia said...

thnk u bgthu...

nuR izyan said...

he3..prnh gak bace psl ni..
saye pon taw gak bbrape blogger yg wat bw palsu ni..
yg kate follow kite tp tgk x follow tu..mmg slalu sgt..ayoooo :)
thx 4 da info..

saharinasaharudin said...

thax for the info.
ade jugk org nk mnipu eh..hmm~

tia of revenge said...

suke entry ni..sye bw kat sini secara jujur ;) hehehe..

Fiqah Alias said...

owwhh..thanx utk info yg berguna nie..ish3..fiqah x sangka..dlm dunia blog nie pun ada jugak yg x jujur bw yer..ish3...thanx yer utk info nie..(^_^) nice one!!

Atika Aula said...

ok kawan2..sama2. x salah untuk berkongsi kan. :)

:~:Budak Degil :~: said...

sy pn dtg sini ngn jujur n ikhlas..hehe..

so kene buh link blog kite sendiri la kt situ ye kak?..

♥e'in♥ said...

owh.. cm2 upenye.. e'in pon penah kne cmnie laa.

dyalova said...

ada ye macam ni.hehe tak tau pulak.thanx for sharing!~

miss fatihah said...

eh ada jugak mcm ni

Pencari Qurratuaini said...

untuk tingkatkan trafik kot tnpa susah2 masuk blog org lain..huhu

tengkusri said...

info yang menarik

pu3mas89 said...

wow.. pu3 baru tau la.. ok2.. nak try k.. TQ awak.

Atika Aula said...

sbnrnye mmg cara ni la mereka2 nk tarik trafic...huhu

aminmz said...

ehh.. yeke... baru arini pendekar taw... nie nak bw n follow Atika.. tp bukan bw palsu yer.. hehehe...

deefaLya~ said...

lor, ada jugak org wat camni. isk3. sdey btul. hmmm. mekasih sbb shate info. kalo x, saya x tau pon. =P

MOH KEMBARA said...

Salam, selamat pagi. Kenapa org buat bw palsu? Ni kerana nak kejor trafik. Kenapa org kejor trafik? Ni kerana nak income dr advert.Kenapa jd camni? Sbb berblogging cari duit bukan nak kongsi citer/luahan rasa/ilmu/info bla bla bla...So why do we blog?

miszATIN said...

bagus 2 memang bagus tapi tak leceh ke ek.. nak kena log in tiap kali nak yulis kat situ ??? =)

Atika Aula said...

yg lock 2 juz wat skali je...lpas dah lock, x yh wt lg. skali je ckup :)

FasiHaH SupiaN said...

Baru tahu ada yang macam ini Atika Aula..
Terima kasih banyak2 untuk info ini ye. :)

kerangRebus said...

penah gak kene..skali dulu org tu kate da folow, tp xde dlm list...haih...tu yg mls layan da..nk folow2,xnk sudah..keji nye pbuatan itu..iskh2...

HaNTwO said...

mekacih kerna berkongsi info...blog pokcik byk masuk spam msg...

hysman said...

oo mean pokcik tertipu la nih..
huh..
ingat betul2 di bw ghupernya memain..
sampainye hati..
takpe..pokcik dah maafkan..
huhu...
tp nape die perlu buat mcm tu...
:(

Atika Aula said...

kawan2..2 la cara mereka nk dptkn trafik n followers. berhati2 ye...kita yg baik hati ni, bls balik knjgn diorg n follow blog mereka2 ni. klu kwn2 jnis yg x kisah..it's ok. sy juz nk berkongsi..:)

Luffy said...

nice one..Blogwalking n follow la dgn ikhlas k sume..huhu

Fuziani JSR said...

Thanks.... akak pun selalu kena macam tu... Tak apalah... sb akak pun tak tahu nak buat cam mana tapi bila tahu cara mengatasinya.... lebih bagus.. Terima kasih sudi berkongsi.

http://blogobo.com/ said...

hi.. nak jemput ke website baru sy http://blogobo.com/..
mari la lepak2 sini.. tiap2 hari content di update..
kalau baik hati buat la post tentang website sy di blog anda..

Manjeamusyuk said...

salam..setuju3 dgn Tika..xbesh la org BW camneh..

Szan said...

salam. baca entry ni, lu masuk shoutmix gua pun gua saspek bw palsu. kehkehkeh. gurau.

Norgadis Labuan said...

klu ada pelawat palsu dtg blog saya, memang saya tak taulah, ingatkan dorang dtg mcm biasa huhuhu... klu follower palsu memang nampak sangat, kata follow tapi tak ada pula dlm senarai follower.

ainaa mardhiah abdullah said...

wahh...sng je ek..
mmg celik IT la...~~

sarzli said...

maai...orang mcm ni pon ade gak ke???huhuhuh

Internet Marketing said...

tAPI SAYA BUKAN YANG MACAM TU AAAA JAHAT LA ORANG YANG BUAT CAM TU KAN

SyafiqaNabila said...

thanks for your info :)

AL-QASSAM said...

Spesis nak buat duit semua tue.. saya terkecuali. saya berblog untuk satu matlamat sebarkan dakwah.ngeh3

Mar Mars said...

Mar x sangke ader blogwalking palsu.. thank you for the info, yer!

teciq said...

thx 4 da info..sngt2 mmbantu ^^

MissCt a.k.a MuqDeq said...

Bru je lps buat.. :)

Wanie said...

thanks! snagat ketinggalan ok..huhu
sangat membantu..wnaie akan buat..

iMBobo said...

thanks utk info ni! :)

SuFi Haraki said...

terbaikkk...alhamdulillah

Little Pooh. said...

really useful! syukran for posted this infos :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Copyright Control : Atika Aula