Home » » Tutorial Icon Comel di Blog

Tutorial Icon Comel di Blog


بسم الله الرحمن الرحيم


Gambar Comel, Fairy Tale, Cute Picture, Pari=Pari
Alahai..comel betul :)


Assalamualaikum

Untuk tutorial kali ni sebenarnya saya sendiri tak tau nak tulis tajuk apa sebab saya sendiri pun tak tau nak cakap ni apa benda..maksudnya, nama nya yang sebenar. Jadi saya cakap icon comel je la senang..kalau kawan-kawan nak tau yang mana..tengok gambar kat bawah ni.


Tutorial ni diminta oleh seorang rakan blogger kita di fb page saya..sori tau sebab saya lambat buat.


Sebenarnya nak buat icon-icon ni mudah je..mungkin kawan-kawan boleh tengok tutorial saya untuk buat header guna photoscape dan tutorial header transparent guna GIMP. Cara nak buat sama je..cuma adjust size je..kecik kan size dan boleh edit ikut citarasa kawan-kawan sendiri. Guna kan kreativiti masing-masing nak hias macam mana.

Bila dah siap buat, boleh upload gambar di Photobucket dan ambil direct link ye..ok, sekarang tengok pula saya gabungkan dengan tutorial apa lagi. 

Bila dah dapat link gambar tadi..kawan-kawan letakkan link tersebut di bahagian link gambar dan boleh tukar kedudukan widget samada sebelah kanan atau kiri. Right or left. Selain itu, ubah kedudukan widget samada atas atau bawah dengan cari kod ni..top. Anggarkan sendiri dan agak-agak nak tinggi berapa. Kalau gambar tu agak besar..diakhir link gambar tu kawan-kawan letak kod ni ye width=" " height=" " . Antara dua tanda tu letak saiz gambar yang sesuai. 

Bila dah adjust, preview dulu..jangan terus save je sebab takut tak menjadi kan..kalau dah ok, baru save ye!! Agak leceh sikit..tapi saya buat macam tu la..



~Selamat Mencuba dan Semoga berjaya~


 والسلام



Syukran kerana sudi membaca..boleh Like dan Share entri ini

5 luahan hati:

the alienoid said...

Vielen Dank für dieses Tutorial :))

M'Rie R'Nie said...

As Salam. Memang amek dari blog awaklah button shout tu. Comel button tu.

AdeeyaMayeesa said...

akak ,tau x camane na tukar post border ?

Ina said...

Saya copy ye !

zuaida15 said...

salam...sgt cute smua2 tu.....leh x ajar mcm mna nak bsr kn gmbr klu mouse di dktkn =.='...paam la tu kn..hehe mcm dlm blog nie...leh bg thu x??...btw..meh la tgk blog sy http://amaipinku.blogspot.com/ n follow... ^.^v

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Copyright Control : Atika Aula