Home » » Tutorial Hide Widget Sidebar

Tutorial Hide Widget Sidebar


بسم الله الرحمن الرحيم

Tutorial, Tutorial Blog, Tutorial Hide Widget Sidebar, Hide Widget Sidebar, Sidebar, Widget

Assalamualaikum

Ok, dulu ada kawan tanya macam mana nak buat widget sidebar yang boleh buka tutup ni..sekarang saya tunjukkan eh. Tapi, agak leceh sikit, sebab kena buat satu persatu..jom ikut saya..

1. Design-> Edit HTML -> Klik expand widget template

2. Cari guna ctrl+c tajuk widget yang kawan-kawan nak sorokkan tu. Contohnya : Award 4 u

3. Kalau dah jumpa, cari kod ni pula..pastikan ada di bawah tajuk widget tadi..

<h2 class='title'><data:title/></h2>

4. Kod kat atas ni padam dan gantikan dengan yang ni

<h2 class='title'><script type='text/javascript'> /* <![CDATA[ */ if(typeof(rnd) == 'undefined') var rnd = ''; rnd = Math.floor(Math.random()*1000); rnd = 'id-' + rnd; document.write('<a href="#" onclick="tmp = document.getElementById("' + rnd + '"); tmp.style.display = (tmp.style.display == "none") ? "block" : "none"; return false;" style="float:right;margin-right:0px;font-weight:bold; color:KOD WARNA;">(-+)<\/a>'); /* ]]> */ </script><data:title/></h2><script type='text/javascript'> /* <![CDATA[ */ document.write('<div id="' + rnd + '" style="display:none;">'); /* ]]> */ </script>

Pada KOD WARNA tu kawan-kawan boleh cari di sini >TEKAN<..warna tu akan menentukan warna tulisan bagi (-+) tu. (-+) tu pula kawan-kawan boleh tukar ikut citarasa masing-masing ye..

5. Cari pulak kod yang ni..pastikan di bawah tajuk widget yang nak disorokkan. Jangan ambil di bawah tajuk widget yang lain.

</b:includable>

Sekarang, tambah kod yang ni di atas kod tadi

<script type='text/javascript'> /* <![CDATA[ */ document.write('<\/div>'); /* ]]> */ </script>

6.Preview dulu, kalau jadi..boleh save!!

Ulang langkah kat atas ni untuk setiap tajuk widget ye..macam saya punya tu, saya kena buat 4 kali sebab ada 4 tajuk widget.

Semoga berjaya :)

 والسلام



Syukran kerana sudi membaca..boleh Like dan Share entri ini

4 luahan hati:

Cik Aishah Zakaria said...

xdapat la atika...puas kita wat...basic blog kita minima...tp xpat hide la...ermmm

Alya Esprézzo said...

alya buat tak jadi pun? bila klik yg OPEN tu die terus kepada page yg lain, dia tak keluar kandungan yg kita hide tu..cmne ek??

Nyna Roxford said...

Akak... mintak tolong. Saya dah puas cuba tak dapat2 lagi.

Dia kata saya punya template tak boleh ada script. semua mesti start with b je.

Harap akak boleh bantu.. tq.

Nurin Nabilah said...

akk tlong wt kan leh x sy xreti :'(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Copyright Control : Atika Aula