Home » » Tutorial Open Link In A New Tab

Tutorial Open Link In A New Tab


بسم الله الرحمن الرحيم 

Baby, Baby Comel, Cute Baby, Open Link In A New Tab
Saje je letak gambar ni..takde kaitan ape2 :D

Assalamualaikum...

Sori sebab lama tak update, minggu akhir-akhir sem ni biasa la sibuk dengan macam-mcam program, assigment lagi. Jadi, utamakan yang penting dulu, baru boleh buat yang lain-lain. hehe.

Kali ni saya nak buat tutorial la, tutorial ni tak direquest oleh sesiapa pun. Memang saya sendiri nak buat entri tentang tutorial. Tutorial kali ni tentang "open link in a new tab". Macam mana eh nak translate..buka pautan dalam tab yang baru. Ok la tu kan..betul la tu.

Jom kita mulakan..

Tapi sebelum tu, ada dua cara..

Cara 1 :

Cara yang pertama ni ialah dengan cara buat satu persatu. Contoh kalau dalam entri kan...kita nak letak link, kita tulis perkataan dan highlight kan. Klik pada link di atas post dan masukkan laman web nya kan..(buat macam biasa)

Buat contoh eh..contoh laman web ni. http://www.facebook.com/SalamUkhuwah

Bila klik pada edit HTML di atas post, akan jadi macam ni pulak..
<a href="http://www.facebook.com/SalamUkhuwah">http://www.facebook.com/SalamUkhuwah</a>


Ok , sekarang kita kena tambah kod ni eh.."target="_blank"

<a href="http://www.facebook.com/SalamUkhuwah"target="_blank">http://www.facebook.com/SalamUkhuwah</a>

Lepas tu tekan ok..link tadi akan keluar di tab yang baru.


Cara 2 :

Cara kedua ni secara automatik..

Masukkan je kod ni di HTML/ Javascript


<!-- code for turning all non-blog links to new page links -->
<script type="text/javascript" language="javascript">
var arr = document.getElementsByTagName("a"); //get all links in the page
for(var i = 0; i < arr.length; i++)
{
if(arr[i].href.indexOf("Your URL") < 0 //not links that are 'inside' blog
&& arr[i].href.indexOf("javascript:") < 0) //not javascript links
arr[i].target = "_blank";
}
</script>

Lepas tu save je!!


Dah siaphttp://www.emocutez.com


والسلام



Syukran kerana sudi membaca..boleh Like dan Share entri ini

8 luahan hati:

amirahjamal said...

assalamualaikum . sori . ssh lahh nk amik tutorial kalo xbule nk copy . tlg ehhh .

myezatul aQma said...

setuju dengan amirah tue...susah la nak wat bila tak leh nak copy

nadzirah said...

salam...nak copy kod tekan ctrl+c

-hafizah zakaria- said...

syukran. dh lame nk buat mcm ni.. :)

KaKTuS BeRDuRi said...

sukenya..dah bnyak yg sy try n jadi..thanks..^_^

NoRaQiLah JohaRi said...

assalamualaikum..
thanks ye =)

Jaa said...

salam..thanks ek...

InaIn said...

Salam,

terima kasih di atas tutorial ni. Dah buat dan menjadi.
Terima kasih banyak-banyak..

http://inain644.blogspot.com
saya budak baru belajar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Copyright Control : Atika Aula