Home » » Duhai Wanita..Anda begitu berharga!!

Duhai Wanita..Anda begitu berharga!!


بسم الله الرحمن الرحيم 

Assalamualaikum..

Wahai kawan-kawan ku sekalian(khas untuk wanita)...anda sedar tak bahawa anda begitu berharga? Jika anda sedar, letakkan lah diri anda di tempat yang sepatut dan selayaknya. Sebagai contoh, batu permata yang dipandang tinggi nilainya oleh manusia. Diletakkan di dalam balang kaca yang tiada sorang pun yang boleh menyentuhnya melainkan orang yang telah memilikinya. Boleh faham kan perumpamaan ni?

Antara contoh lain pula ialah rama-rama..semakin ramai yang menyentuh, semakin hilang keserian warna kepaknya dan semakin rosak dan rendah nilai corak yang ada pada kepak rama-rama tersebut. Boleh faham jugak kan??

Selain tu, jika diumpamakan dengan lollipop ( mesti ramai yang suke kan!!). Jika dibiarkan lollipop yang terdedah dan yang tidak terdedah...agak-agak kawan-kawan nak pilih yang mana? Yang mana agak-agaknya tak dihinggapi semut atau lalat? Mestilah pilih yang masih dalam plastik balutannya lagi kan? 


Muslimah, Wanita Solehah, Perempuan Baik, Wanita Pilihan, Comel, Cantik, I Luv Islam, Testi I Luv Islam, Solehah, Ustazah Pilihan


Hmmmm...pelbagai perumpamaan yang dibuat untuk menggambarkan betapa tingginya nilai wanita dalam Islam. Antaranya ialah :

  • Batu permata
  • Rama-rama
  • Bunga
  • Lollipop (menggambarkan kepentingan menutup aurat)

Mesti kawan-kawan dah biasa dengar hadith ni kan
"Seindah hiasan adalah wanita solehah"

Agaknya dah naik jemu kan...tapi, betul ke dah benar-benar memahami hadith tersebut? Adakah kita tergolong dalam kategori wanita solehah? Tepuk dada, tanyalah iman~


Muslimah, Wanita Solehah, Perempuan Baik, Wanita Pilihan, Comel, Cantik, I Luv Islam, Testi I Luv Islam, Solehah, Ustazah Pilihan


Sebelum saya nak meneruskan apa yang saya nak sampaikan ni, saya nak bagitau bahawa ini merupakan pendapat saya sahaja. Yang baik boleh ambil dan yang buruk sila tinggalkan. 

Sekarang ni kan..ramai blogger wanita yang suka meletakkan gambar-gambar di blog kan. Macam-macam posing ada, bagi saya..bukan tak boleh..boleh. Mungkin perlu letak beberapa keping gambar saiz yang kecil sebagai tanda bahawa awak pemilik blog tersebut. Kalau tak letak gambar pun tak jadi masaalah saya rasa..sebab orang akan menilai penulisan kita, insyaAllah kalau hasil penulisan kita baik..orang akan datang dan jenguk blog kita selalu kan? Kawan-kawan tak takut ke kalau gambar kawan-kawan tu dicuri? 

Kita tak tahu niat orang lain, macam-macam diorang boleh buat dengan gambar kita. Lagipun di internet, semua tu tak mustahil terjadi. Mungkin kalau kawan-kawan nak letak pun, letak lah gambar yang menutup aurat. InsyaAllah tak akan timbul fitnah. Kedatangan Islam telah meletakkan martabat wanita di tempat yang tinggi berbanding sewaktu zaman Jahiliyyah. Wanita di hormati..oleh itu, kita sebagai wanita perlu lah menjaga diri sendiri. Kalau bukan kita, siapa lagi kan? Wanita mudah menimbulkan fitnah..tak kira tempat dan masa. Walaupun kita tak lakukan perkara yang salah, pasti akan ada fitnah jika kita tidak pandai menjaga diri.

Perisai seorang wanita ialah MALU. Jika perasaan malu tiada, maka akan hilang lah sesuatu yang berharga dalam diri kita. Berbalik kepada topik utama, tentang gambar tadi..mungkin gambar-gambar tersebut dijadikan koleksi peribadi je kan. Video pun sama. Kawan-kawan tau kan..bahawa lelaki punyai nafsu hanya pada wanita. Kalau kita letak gambar or video yang tidak sempurna menutup aurat..mungkin pelbagai tafsiran yang mereka boleh buat, boleh bayangkan and so on. 

Muslimah, Wanita Solehah, Perempuan Baik, Wanita Pilihan, Comel, Cantik, I Luv Islam, Testi I Luv Islam, Solehah, Ustazah Pilihan


Kemudian, kalau kawan-kawan dahulunya tidak bertudung..tidak menutup aurat dengan sempurna tapi sekarang syukur Alhamdulillah dah mula bertudung, dah mula menutup aurat..dan ada gambar or video yang masih lagi menunjukkan aurat kawan-kawan, saya rasa..sila lah buang. Bukan apa, itu masa silam, dan tak perlu ditunjukkan gambar tersebut kepada public.Simpan sahaja kecantikan tersebut untuk SUAMI anda. Apa guna kalau kita menjadi perhatian semua lelaki, akan tetapi terdapat murka Allah disitu? Siapakah kita disisiNya? Sedarkah kita? Cuba muhasabah diri kembali..

Saya menulis bukan kerana saya iri hati, bukan kerana saya cemburu, bukan juga kerana saya dengki. Tapi kerana saya juga seorang wanita..saya tak mahu kaum saya dipermainkan dan diperkotak katikkan oleh orang yang tidak bertanggungjawab. Saya juga menulis kerana SAYANG kepada kawan-kawan. Kalau bukan kita yang sayang pada diri kita..siapa lagi? ( Dah dua kali saya ulang ayat ni~) 


Muslimah, Wanita Solehah, Perempuan Baik, Wanita Pilihan, Comel, Cantik, I Luv Islam, Testi I Luv Islam, Solehah, Ustazah Pilihan



Jaga diri..hiasi peribadi dengan akhlak yang mulia. 

P/s : Peringatan buat diri saya jugak..sebab saya yang menaip entri ni ;)



والسلام




Syukran kerana sudi membaca..boleh Like dan Share entri ini

7 luahan hati:

KAMIHIDUP said...

betul to, bgs entri ni, mari memartabatkan islam, tajuk khutbah arini pun td pasal wanita. :)

Jamy Yaacob said...

salam.entri yg bgus untuk kesedaran bg kaum muslimah...sebaik perhiasan adalah wanita yg solehah.kita diibaratkan emas yg amat bernilai.

BeeWhiteRoses said...

entri yg baik..rasa pelik bila ada blogger wanita melalak bila gambar beliau dicuri..yg letak gambar sendiri tu pasal apa? sendiri buat, sendiri tangung la kan..huhu

cikkirahaneh :) said...

trimas , satu info yg baikk :)

Nurul Mazni said...

dtg sini. baca entry.tinggal link kat shoutbox tapi cm problem jer.. hehehe
klu ada paper soalan mengenai kecantikan.. tak kisahlah paper pun, tanye kat sini yer
http://littlelovealways.blogspot.com/2011/03/kaunter-pertanyaan-kecantikan-little.html

♥ LuRveLyAmiera ♥ said...

alhamdulillah..like like like..miera pun dah delete gmbar2x free hair yg lma2x tu..takut juga jadi mcm tu and lagi satu miera takkan app org yg kita tak kenal jadi friend..^_^

nadzirahanis said...

Alhamdulillah , suka baca entri ni (:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Copyright Control : Atika Aula