Home » » Tutorial Teks Bergerak (Marquee)

Tutorial Teks Bergerak (Marquee)


بسم الله الرحمن الرحيم 


Assalamualaikum..nak sambung tutorial lagi ni. Sambungan tuttorial yang diminta oleh kawan kita dalam entri yang lepas iaitu tutorial gambar di sebelah tajuk post. Sekarang ni, saya nak buat entri tentang teks atau perkataan yang bergerak..macam tulisan kat bawah header saya tu. 

Tulisan ni boleh bergerak macam-macam cara.hehe. Jom mulakan..

1. Tulisan bergerak dari kanan ke kiri.

<marquee>TEKS</marquee>

Atika Aula


2. Tulisan bergerak dari kiri ke kanan

<marquee direction="right">TEKS</marquee>

Atika Aula


3. Tulisan bergerak dari kanan ke kiri dan ulang balik.

<marquee behavior="alternate">TEKS</marquee>

Atika Aula


4. Tulisan bergerak dari bawah ke atas

<marquee direction="up">TEKS</marquee>

Atika Aula


5. Tulisan bergerak dari atas ke bawah 

<marquee direction="down">TEKS</marquee>

Atika Aula

6. Teks berhenti bila mouse sentuh perkataan

<marquee onmouseover="this.stop()" onmouseout="this.start()">TEKS</marquee>

Atika Aula


TEKS tu tukar kepada perkataan yang kawan-kawan nak letak. Kalau nak tambah image depan perkataan tu..ambil direct link image tu, paste je kod image di depan TEKS.

Kemudian, kalau nak adjust kelajuan teks tadi..masukkan kod ni.

scrollamount="1"

Contoh:

<marquee scrollamount="1">TEKS</marquee>


Syukran Jazilan Wa ila liqa' Ma'a Salamah

Semakil besar nombor, semakin laju teks tersebut.

Tu je rasenye nak tulis dalam entri ni. Kalau ada request, bg tau di fan page saya.

http://www.emocutez.com


والسلام



Syukran kerana sudi membaca..boleh Like dan Share entri ini

8 luahan hati:

> my personlity said...

ok ,,, sye akn cube ,,,
btw ,, time kseh bb wat tutorial nih ,,, hihi ,,,

Atika Aula said...

sama-sama~

ThiS is My LiFe said...

akak x jadi la...dia x gerak pun...statik jer.

Atika Aula said...

@ThiS is My LiFe
kod tu awak masukkan kad bahagian kod..jangan letak di entri biasa. klu kat post, klik dulu edit HTML kat ats tu. kalau kt javascript di sidebar, copy paste je.

Muhd Fadlin Firdaus Chan said...

thanks... jadi memang jadi.. tapi nak tanye.. kalau nak tukar colour dia macam mane pulak ek ?

domo n danbo ~qeyhah said...

salam,kak asal saya buat x jadi?

Secret Garden said...

x jadilah.. macam mana nak letak dekat POST?

Nurul Anisah said...

Sye dah wat jadi..
Trima kasih ye :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Copyright Control : Atika Aula