Home » » Perkara Asas Bagi Seseorang Yang Bergelar Muslim

Perkara Asas Bagi Seseorang Yang Bergelar Muslim


بسم الله الرحمن الرحيم 


Assalamualaikum..

Saya sebenarnya suka sangat tengok gambar-gambar ni, cute sangat. Di samping gambar yang comel, ada juga pengajaran yang dapat kita ambil daripada gambar-gambar ni. Apa perkara asas bagi seseorang muslim? Jawapannya mestilah Rukun Islam. Rukun Islam ada 5 perkara, jika kita mengaku kita orang Islam..kita mesti laksanakan kelima-lima ni mengikut ketetapan yang telah digariskan oleh Islam itu sendiri.



Kartun Comel, Oh So Muslim, Perkara Asas Muslim, Kartun Muslimah, Kartun Muslim


Mengucap 2 kalimah syahadah..
أشهد أن لا إله إلا ألله وأشهد أن محمد رسول ألله
Menyebut dan memahami makna tersebut



Kartun Comel, Oh So Muslim, Perkara Asas Muslim, Kartun Muslimah, Kartun Muslim


Solat 5 waktu sehari semalam
قال ألله تعالى : إنّ الصلاة تنهى عن الفخشاء والمنكر
Sesungguhnya solat itu dapat mencegah kita daripada perbuatan keji dan mungkar.



Kartun Comel, Oh So Muslim, Perkara Asas Muslim, Kartun Muslimah, Kartun Muslim


Beri zakat kepada orang yang memerlukan..8 asnaf zakat. 
قال ألله تعالى : أقيموا الصلاة وأتوا الزكاة
Dirikanlah solat dan tunaikanlah zakat



Kartun Comel, Oh So Muslim, Perkara Asas Muslim, Kartun Muslimah, Kartun Muslim


Berpuasa selama sebulan di bulan Ramadhan


Kartun Comel, Oh So Muslim, Perkara Asas Muslim, Kartun Muslimah, Kartun Muslim


Menunaikan Haji di Mekah bagi yang berkemampuan



Jadi, kalau nak jadi seorang Islam..mesti cukup kelima-lima syarat ni. Baru lah layak diri anda digelarkan Muslim!!



والسلام




Syukran kerana sudi membaca..boleh Like dan Share entri ini

9 luahan hati:

blackrosehunter said...

solat jangan ditinggalkan..=)



Blackrose's latest entry: Email Facebook

bella said...

sangat comel..n deep msg..kn bgn kalau sume org islam dpt instill kn sume ni dalam ati dorg..:(

Syukri Kamaruddin said...

emm yang kelima tu..bila berkemampuan...harap2 kita ada kesempatan tuk tunaikannya..

.: rOzirOx :. said...

syukran atas ingatan :)

Mohamadazhan hjDesa said...

salam atika,

comel sungguh banner tu :)
5 rukun syarat sebagai muslim beriman,5 rukun yang mengandungi seribu satu hikmah :)

najihatussolehah said...

sy pun ske website nh..smoga lebih banyak lagi yg diorg hasilkan...cara yg bagus utk berdakwah..

ferra ferro said...

cartoon2 camni baagus untuk ajar budak2 kecik kan . diorang minat n mudah faham . comel je . =)

ferra ferro said...

cartoon2 camni baagus untuk ajar budak2 kecik kan . diorang minat n mudah faham . comel je . =)

ferra ferro said...

cartoon2 camni baagus untuk ajar budak2 kecik kan . diorang minat n mudah faham . comel je . =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Copyright Control : Atika Aula