Home » » Tutorial Sparkle Cursor

Tutorial Sparkle Cursor



بسم الله الرحمن الرحيم


Tutorial, Tutorial Blog, Tutorial Sparkle Cursor, Cara nak Buat Cursor Berkilau


Assalamualaikum...selamat tahun baru kali kedua. Sebab yang pertama sekali ialah tahun baru hijrah yang telah berlalu pada 7 Dec lalu..semoga dengan datangnya tahun baru ni, semangat baru dan azam yang baru dalam hidup kita. Tetapkan matlamat dengan betul dan cuba capai dalam jangka masa yang ditetapkan..jangan hanya berazam je, tapi tak pernah tercapai..kalau macam tu, maksudnya anda orang yang gagal. Gagal merancang. Bak kata pepatah.."Orang yang gagal merancang, bermaksud dia merancang untuk gagal". Lebih kurang begitu la ye..sama-sama lah kita memperbaiki diri yang serba kekurangan ni.


Ok la, nampak tak gambar kat atas 2. Agak-agak tu gambar pe? Gambar "sparkle" kan..berkilau-kilau gitu. Kali ni saya nak buat tutorial cursor sparkle. Cursor yang macam saya ni..ada keluar kilauan. Tutorial ni diminta oleh kawan blogger kita nia. Tapi dia tak tinggalkan link, jadi saya tak dapat nak lawat dia balik. Kalau nia baca ni, komen eh..n tinggalkan link.hehe..Sebab saya p0n nak lawat awak balik.


Tutorial, Tutorial Blog, Tutorial Sparkle Cursor, Cara nak Buat Cursor Berkilau

Ok, jom kita mulakan..

1. Klik Design -> Add a gadget->HTML/Javascript

2. Copy and paste kod ni..ctrl+c untuk copy


3. URL tu kawan-kawan tukar dan masukkan kod yang ni.


Biru - https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/biru.js

Hitam - https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/black.js

hijau - https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/lawngreen.js

Ungu - https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/purple.js

Putih - https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/putih.js

Pink - https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/salmon.js

Kuning - https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/yellow.js

Hijau kebiruan - https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/aqua.js


4. Save

Kalau saya, saya letakkan kod ni sama di bahagian kod cursor tu. Tapi rasanya boleh letak secara berasingan. Try dulu eh..

good Luck!!


والسلام



Syukran kerana sudi membaca..boleh Like dan Share entri ini

15 luahan hati:

**kopoklekor** said...

sng..huhu..
sy amik satu ya..thanks alot..

.: rOzirOx :. said...

saya amek warne biruu,,,
time kaih Atika Aula..

Atika Aula said...

@**kopoklekor**
mmg sng p0n..sile lah ambil ye ;)

Atika Aula said...

@.: rOzirOx :.
sama-sama ye ;)

♥.♥.♥. QSYA ♥.♥.♥. said...

saya nia...bru je nk brjinak2 dlm blogging ni....
syukran atika atas tutorial ni =)

..::Srikandi Asytari::.. said...

salam.
nak color pink blh?
=)

Miera said...

saya ambil warna pink

::hannazaki:: said...

hanna ambik satu.. pink gitu.. tq ea.. :)

azaim said...

thnx...byk ilmu dpt

Nur Ashiqin said...

Salam. nak warna chocolate, boleh?

shafizza hana said...

Assalamualaikum, saya ambil warna pink, apa pendapat awak ? www.shafizzanicestory.blogspot.com , canteq x blog sye ? :) Harap suka blog saya and harap follow :)

Ely Narisha said...

terima kasih :)

Tia Fatiha said...

syukran . menjadi ! thank youuu . btw , saya amik kaler ungu ye :D

Yuyu Ichigo said...

it's working!so happy...btw,how to change cursor with animated?
exmple rabbit pic,move his head...pls advice.i'm new in blogging world,n till now i still not weite any post at my blog...
i want to add cursor from below site:

http://www.cursors-4u.com/cursor/2012/01/29/red-bobblehead-bunny.html

saya ada bce frm ur comment,tglkn link so that u boleh lawat saya blik...nk tglkn link mcm mana?
u can email me to explain... mohd_lily@yahoo.com

my blog:http://yuyu-ichigo-san.blogspot.com/

Nurul Anisah said...

Dah jadi.TQ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Copyright Control : Atika Aula