Home » » Tutorial Scrollbar

Tutorial Scrollbar



بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum...entri tentang tutorial lagi ni. Selagi saya ada masa terluang, saya akan buat. Kalau tangguh-tangguh, takut nanti tak sempat pulak kan. Ni tutorial tentang apa pulak eh?? Kali ni tutorial tentang scrollbar. Nak tau ke scrollbar tu macam mana? Klik sini >TEKAN<..

Tutorial, Tutorial Blog, Tutorial Scrollbar, Cara nak Buat Scrollbar Blog

Gambar ni xde kaitan pon..saje je nak letak ;)


Ok..dah tau ke scrollbar 2 macam mana? Macam yang contoh tadi tu nama nya scrollbar..tutorial ni request daripada seorang rakan blogger kita.


Tutorial, Tutorial Blog, Tutorial Scrollbar, Cara nak Buat Scrollbar Blog


Fungsi scrollbar adalah untuk menjimatkan ruang. Kadang-kadang entri kita terlalu panjang..jadi, kalau guna scroll. Jimat ruang. Kemudian, boleh jgk untuk mencantikkan post. Kita boleh asingkan gambar, letak kan kat dalam scrollbar.


Jom lah saya tunjukkan macam mana nak buat scrollbar ni..

1. Waktu kawan-kawan nak masukkan kod ni, klik pada edit HTML kat atas post tu. Baru masukkan kod ni. Ni kod nye..ctrl+c untuk copy.

<div style="border: 1px solid #aaa;background-colo r:#f9efef; width:350px; height:250px; overflow:auto; color:#FFF;"><p>
LETAK KOD ATAU TEKS DI SINI

</p>
</div>


2. Border tu kawan-kawan boleh tukar ikut kesesuaian..semakin besar nombor, semakin tebal. Background colour kawan-kawan boleh pilih disini. Lepas tu, width dan height juga boleh diubah mengikut saiz yang sesuai dengan ruang yang ada. "LETAK KOD ATAU TEKS DI SINI" kat situ kawan-kawan kalau nak letak gambar..letak kat bahagian ni. Kalau entri biasa..pastikan entri kawan-kawan kat bahagian ni jugak.


3. Saranan saya..kawan-kawan taip dulu entri macam biasa, lepas tu baru masukkan kod ni. Lebih mudah..


4. Dah siap taip entri, save la..


Apa-apa p0n, cuba dulu ye..kalau tak cuba, tak tahu kan. hehe..


والسلام





Syukran kerana sudi membaca..boleh Like dan Share entri ini

11 luahan hati:

shahjiehan said...

tq so much ~ sonoknyaaaa

shahjiehan said...

Atika Aula~

shahjiehan said...

nak paste kat tengah2 tu ke?

PG said...

ada ilmu kite share..thanks dik :)

♥.♥.♥. QSYA ♥.♥.♥. said...

camne nk wat cursor kita kluarkn bintang2 tu??blh ajar x?? =)

Misz Aeen Kaka said...

salam..kak sy c/p tutorials yg scrollbar ? blh ? hehe nak buat rujukan masa dpn .. ^.^ ..

=_+FaRhAnA=_+ said...

Salam..akk dh jdi..tq sgt2..

hlovate said...

salam.. nak tanya.. mcm mana nak buat "reply to comment" tue??nak bagi setiap kali owg komen, kita boleh twos reply :p

hlovate said...

salam.. nak tanya.. mcm mana nak buat "reply to comment" tue??nak bagi setiap kali owg komen, kita boleh twos reply :p

aulia'umair said...

atikah...i learn n use it..thanx for info..:)

Aya Zuki said...

thanks :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Copyright Control : Atika Aula