Home » » Saya seorang ustaz @ ustazah

Saya seorang ustaz @ ustazah


بسم الله الرحمن الرحيم


Assalamualaikum

Siapa sebenarnya ustaz tu..dan siapa pula ustazah? Agak-agak siapa yang dapat gelaran ni ye..biasanya kita akan panggil seseorang tu ustaz/ah bila dia mengajar subjek Pendidikan Islam kat sekolah, bila dia bagi ceramah atau kuliah kat masjid atau surau, bila dia pakai kopiah kemana-mana atau pakai tudung labuh. Betul tak kawan-kawan?http://www.emocutez.com


Tapi sebenarnya siapa ustaz/ah tu?
Ustaz @ ustazah tu berasal daripada bahasa arab yang bermaksud guru @ cikgu. Tapi mungkin sebab dah jadi satu budaya, orang yang mengajar agama sahaja yang mendapat gelaran ustaz/ah. Hakikatnya tak kira la sesiapa pun asalkan dia seorang guru sama ada mengajar secara formal atau tidak, boleh dipanggil ustaz. Boleh tak kalau nak panggil orang yang mengajar agama tu selain daripada gelaran ni? Boleh saje ~

Tak salah pun panggil teacher, panggil cikgu...tiada dosa pun. Yang penting, mesti tahu adab menuntut ilmu. Kita kena hormat orang yang mengajar kita. Walaupun dia mengajar satu ayat, dia adalah guru kita dan kita mesti hormat. Tapi disebabkan dah menjadi satu kebiasaan, maka ianya tak menjadi satu kesalahan pun. 

Cuma tanggungjawab seorang ustaz/ah ni sangat la berat..kerana dia membawa nama dan imej Islam dalam setiap tindakannya. Kat mana-mana dia pergi, orang akan hormat..orang akan jadikan setiap perlakuannya sebagai kayu ukur. Contohnya :

"Eh..ustaz tu merokok la. Kalau ustaz boleh, maksudnya kita pun boleh la. Dia ustaz, kita ni bukan ustaz..jadi, boleh la merokok tu"http://www.emocutez.com

Contoh saje..jangan marah.hehe

Macam tu juga ustazah..orang akan jadikan kita sebagai kayu ukur dalam menentukan sesuatu. Ustaz/ah sebagai dasar sama ada sesuatu tu boleh buat atau tidak. Sebab tu kalau nak berdakwah atau nak ajak orang buat baik, cara yang paling baik ialah Qudwah hasanah atau contoh tauladan yang baik. Tak perlu cakap banyak-banyak, dia nampak je kita buat..dan dia akan fikir sendiri. 

Salah seorang tu anak buah saya c:

P/s : Saya sendiri sebagai bakal guru Pendidikan Islam..insyaAllah. Akan cuba perbaiki diri. Walaupun tiada manusia yang sempurna, tapi akan cuba jadi yang terbaik. Yang paling penting saya cuba pastikan apa yang saya cakap selari dengan apa yang saya buat. Mudah-mudahan...http://www.emocutez.com

 والسلام



Syukran kerana sudi membaca..boleh Like dan Share entri ini

9 luahan hati:

Azhunk Awang said...

tahniah kak tika.. dah jadi ustazah nmpaknyee ;D huhuu

::WafaIrdina:: said...

bukan senang nak ajak org wt baek,,kiter kne dakwah diri kita dl sblm dkwah org lain..p x;ey gak pgang konsep ni jugak..sbb lw pegang konsep ni xde org yg nk mengingatkan org lain jugak kan...pe pun mudah2an Allah akan permudah segala urusan kita..inshaAllah ^^

Kaspa Yobel said...

kunjungan perdana gan :D
ditunggu kunjungan baliknya ya :D

Zalina Hassan Zamri said...

sy seorg guru sains di sebuah sekolah agama dan sy dipanggil teacher ustazah.. sweet je :)

fieha said...

suka entry ni..mungkin dah jadi adat dengan panggilan ustaz atau ustazah bg yg mengajar agama..rasa lagi hormat je bila panggil mcm tu.. :)

Putri N@ilofar said...

Salam ziarah...boleh x ana nak share post anti tentang hukum masuk ke panggung tu haram ke tidak..boleh ana tau linknya x?

Semoga bermanfaat dikongsikan bersama

faizah husna said...

entry ni menarik... :)
semoga mendapat kebaikan bersama.

faizah husna said...

entry ni menarik... :)
semoga mendapat kebaikan bersama.

Ad-Dien said...

moga thiqah dijalan salaful ummah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Copyright Control : Atika Aula