Home » » Cara menulis entri dengan baik

Cara menulis entri dengan baik


بسم الله الرحمن الرحيم 

Assalamualaikum




Dah lama saya tak berkongsi dengan kawan-kawan tentang tips blogging kan? Ok, kali ni nak share sikit la cara nak menulis entri dengan baik. Kepada yang dah tau, tak payah baca pun takpe.hehe. Eh, macam nak bagi tips exam Bahasa Melayu SPM la pulak kan. heee~

Ok, apa yang saya nak kongsikan ni mungkin daripada pengalaman dan pemerhatian saya, kalau ada perkara lain yang saya tak sebut, boleh share. Letak dekat komen ye. Time kasih kawan. 

Antara tips / teknik menulis entri di belog dengan baik ialah :

  • Perkara paling-paling penting dan utama ialah pastikan korang menulis setiap perkataan dengan ejaan yang penuh. Ni memang penting sangat, mungkin sesetengah boleh tulis shortform, tapi pastikan perkataan tersebut familiar. Sebab kita menulis untuk orang lain baca kan? Jadi, tak semua akan faham dengan bahasa SMS yang kita tulis tu. Guna ejaan yang penuh ok.
  • Lepas tu, kalau boleh justify kan ayat serta buat dalam bentuk perenggan. Supaya lebih kemas dan tersusun. Ala, buat macam ala-ala assignment gitu. Kan kemas, sedap je mata memandang dan membaca. Kan..kan? 
  • Pastikan korang highlight kan perkataan penting atau buat dalam bentuk point form. Baru lah jelas isi utama tu kan. Tak la susah pembaca nak cari..
  • Jangan tulis entri terlalu panjang atau terlalu pendek. Yang paling elok, sederhana je. Jangan panjang sampai bermuka-muka pulak atau jangan pulak pendek macam status fb tu.hehe.
  • Perkara yang dapat menarik minat pembaca juga ialah bila letak gambar dalam entri, gambar yang berkaitan dengan topik kita. Satu pun jadi la, nampak comel sikit entri tu.
  • Selain daripada apa yang saya sebutkan kat atas tu, faktor lain yang mempengaruhi juga ialah tulisan di entri. Pastikan tulisan boleh dibaca. 
  • Kemudian, bahasa yang digunakan kena la sopan. Tak kira la nak bahasa kan diri aku ke, gua ke, terpulang. Yang penting jangan mencarut ke, pe ke. Kalau tak, mungkin tak kan ramai yang nak datang lagi untuk baca entri yang korang tulis. Kemungkinan!!


Itu je rasanya yang saya dapat kongsikan kali ni. Kalau ada tambahan, boleh share ye ~



 والسلام




Syukran kerana sudi membaca..boleh Like dan Share entri ini

15 luahan hati:

♥NuR SyAFiQah♥ said...

nice sharing :)

karengurlz said...

terima kasih kerana berkongsi maklumat..tips yang amat berguna..:)

IraFikri said...

thanks share tips yang berguna ni :)

Puteri Ketenangan^^ said...

nice info. betul tu sbb kdg2 singgah kat mana2 blog yg buat ejaan ringkas sgt tu mmg ssh nak baca. nak baca satu entry penuh pn lmbat. ejaan penuh kan lebih cantik :)

Kaspa Yobel said...

nice post :)

Fudholi Mubarok said...

Salam ukhuwah, hm.. inspiratif post :)
oh ya..folloh back yeu jika berkenan :) http://fudholimubarok.blogspot.com/ syukron..

fieha said...

Insyaallah akan cuba guna tip2 ni.. :)

Isma Haneefa said...

TQ for da info.:)

Nur Syazwani Khirizan said...

Hehe, betul tuh. Sokong sokong sokong. Like like like. ;)

saharinasaharudin said...

nice info dear :)

LittleGurl said...

tips bagos sangat! thanks ;)

Ain Dzaya said...

tips yg sungguh berguna la..terima ksaih ;)

ERNA said...

salam.......perkongsian yang baik.....saya akan cuba menjadi penulis terbaik

http://alongwawaerna.blogspot.com

Nurhanis Afifah Mohd Pabli ... said...

nice tips! thanks,kak ...

gadissolehahcomel.blogspot.com ... jemput melawat,ya?

Ismail Ahmad said...

perkongsian yang bagus... kadang sy gunakan bahasa pasar aje

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Copyright Control : Atika Aula