Home » » Tutorial reply comment

Tutorial reply comment


بسم الله الرحمن الرحيم

Tutorial, Tutorial Blog, Reply, Reply Comment, Cara nak buat Reply Komen di Blog, Blog, Blogger, Blogspot

Assalamualaikum


Ok, sekarang saya nak ajar cara untuk buat reply komen. Macam saya punye. Kalau yang tak tau, cuba tengok kat bahagian komen saya, ada tulisan reply to comment kan. 2 maksudnya kita balas balik komen direct kepada orang yang dah komen entri kita. Hmmm...pening ke?? x kan.hehe

Jom kita mulakan

Cari kod ni di Edit HTML , tkan ctrl+f untuk cari

<b:include data='comment' name='commentDeleteIcon'/>

Kemudian, copy kod ni dan letak di bawah kod tadi

<span class='comment-reply'><a expr:href='"https://www.blogger.com/comment.g?blogID=BLOG ID&postID=" + data:post.id + "&isPopup=true&postBody=%40%3C%61%20%68%72%65%66%3D%22%23" + data:comment.anchorName + "%22%3E" + data:comment.author + "%3C%2F%61%3E#form"' onclick='javascript:window.open(this.href, "bloggerPopup", "toolbar=0,location=0,statusbar=1,menubar=0,scrollbars=yes,width=400,height=450"); return false;'>[Reply to comment]</a></span>

Blog ID tu, kawan2 kena klik Design, kemudian kat link atas tu akan ada macam ni. 

Saya padam blog ID saya..hehe. 

Akan ada nombor yang banyak di sebelah tulisan blogID tu. Copy dan paste letak kat bahagian blog ID eh. 

Perkataan reply to comment boleh diubah mengikut citarasa masing-masing 


 والسلام



Syukran kerana sudi membaca..boleh Like dan Share entri ini

16 luahan hati:

Hafizzi Aziz said...

kamu lupa nak gtaw yang kena tick expand widge..
thanks tuto..
nak buat nie..hihi..

cik putih said...

akak,saya buat tak boleh..dah banyak kali cuba..asyik error je :(

Atika Aula said...

@Hafizzi Aziz
sori~
sy anggap semua dah tau.hehe

Atika Aula said...

@cik putih
hmmmm..npe ye? dah tick lom expand widget template. akak rasa kod ni x de mslh. try lg ye~

cik putih said...

dah tick dah.tapi still xboleh jugak.dia kata ada masalah kat postID..nape ea?

kiwi said...

jom try!

hlovate said...

ain pon x dapat buat.. da try byk kali... dy cakap "The reference to entity "postID" must end with the ';' delimiter."
what is that means???

kiwi said...

kiwi tau sebab apa! korang dah salah copy. kat blog id, tu, korang jangan copy semua, copy nombor sahaja. macam kiwi, blog id ada 19 nombor. cuba lagi ok .. pstt. popup komen memang tak jadi tau! :)

Atika Aula said...

@kiwi
ye..betul kata awak. sy terlepas pndg.sori ye. juz copy nombor je. di pop up window mmg xde. kne klik title post dulu baru nampak~
jgn putus asa, cuba lagi :)

Atika Aula said...

@hlovate
dah boleh buat lom??

cik putih said...

dah try macam akak ckp tu tapi xjadi jugak..mybe xde rezeki nak buat.xpela :)

saya vote akak setiap hari..hehe :D

Cik.Tedy said...

emm..yanaa nk tanye ntuk yg gune pop-up window ley gune tak tuto nie??? yanaa try buat ad error laa...:(

Atika Aula said...

@Cik.Tedy
cuba awak try yang ni
http://strawberrychocolatelicious.blogspot.com/2010/12/tutorial-reply-to-comment.html

faizah husna said...

akk,knpe tak boleh copy?

amie... said...

assalamualaikum...
dah try wat...pun tak boleh jgk... =(

Yuyu Ichigo said...

apa maksud pop up comment?i'm new in blogging world,so not familiar with the word.
saya memg letak no sahaja but still ada error:
"Error parsing XML, line 1754, column 112: The reference to entity "postID" must end with the ';' delimiter."

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Copyright Control : Atika Aula