Home » » Jangan jadi Pencuri Cyber

Jangan jadi Pencuri Cyber


بسم الله الرحمن الرحيم 


Assalamualaikum...

Apa khabar semua? Dah makan tengahari ke? Kalau dah, Alhamdulillah..kali ni saya nak cerita sedikit tentang pencuri cyber. Kawan-kawan pernah dengar tak pencuri cyber? Atau ada istilah lain ke?? Pencuri cyber ni berlaku apabila kita ambil sesuatu yang merupakan hak milik orang lain tanpa izin tuan nya..yang penting di alam maya la (Internet). Biasanya gambar kan...kita ambil tanpa izin dan tak letak link pemilik asal. Itu di kira mencuri tau...

Dulu saya pernah ambil Kursus Komputer dalam Pendidikan waktu tahun 1..lecturer saya cakap macam tu jugak la. Kalau ambil sesuatu dari laman web or blog or what ever la..yang penting orang lain punya tanpa izin, kita dikira sebagai pencuri. Tapi pencuri cyber la...bukan pencuri sebenar. 

Baru-baru ni kecoh tentang DOODLES..betul tak? Doodles ni gambar-gambar yang comel-comel tu. Kebanyakan blogger ambil gambar dari pemilik tanpa kebenaran..dan pemilik doodles tu dah tau.pemilik doodles tu bukan orang Melayu yang pastinya. Adik-adik..itu dikira salah dan dipanggil pencuri namanya. Kebanyakan blogger jadikan gambar tu sebagai header, image shoutbox dan lain-lain..pemilik doodles tu dah senaraikan semua blogger yang ambil doodles dia tanpa kebenaran. 

Contoh doodles..gambar ni sume saya search image kat google ye


Doodles, Curi Doodles, Doodles Cute, Doodle Comel, Pencuri Cyber, Pencuri Internet, Doodles Tumblr, Doodle Blog

Doodles, Curi Doodles, Doodles Cute, Doodle Comel, Pencuri Cyber, Pencuri Internet, Doodles Tumblr, Doodle Blog


Doodles, Curi Doodles, Doodles Cute, Doodle Comel, Pencuri Cyber, Pencuri Internet, Doodles Tumblr, Doodle Blog

Doodles, Curi Doodles, Doodles Cute, Doodle Comel, Pencuri Cyber, Pencuri Internet, Doodles Tumblr, Doodle Blog

Tapi gambar-gambar ni sebagai contoh je...gambar yang ada di tumblr pemilik doodles tu lagi comel-comel.

Kalau tengok kat bahagian tutorial cara-cara melukis doodles, memang susah la...memang layak pun pemilik dia sedih.Yela, cuba bayangkan kalau kena pada diri kita..senang-senang je orang ambil tanpa izin kan.Mesti sedih..macam jugak kartun dan karya blogger ZackZukhairi kan..sekarang dia dah tak melukis lagi rasanya. 

Seeloknya kalau ambil tu, minta izin atau tulis sumber..tu yang lebih baik, baru tak dikatakan pencuri. 

..Sekian..

والسلام



Syukran kerana sudi membaca..boleh Like dan Share entri ini

15 luahan hati:

MiSzy DiaN said...

dah jadi isu pun minggu lalu pasal doodle nie..
dorg semua ada bakat melukis so supposed kita kalau nak doodle tu at least inform laa awal2 kat owner dia kan.. penat jak dia lukis2 tp kena amik mcm tu jak tnpa kena bg credit or anyting yg blh mnunjukkn kita mghargai hasil kerja dorg sbnrnya.. :)

Syukri Kamaruddin said...

alamak...slalu ambik pic kat google..sy pon student kmpter tp xpikir plak..uhuk3..thanks pmilik blog...kne btaubat ni..

najihatussolehah said...

aah...slalu cari pic kat google images..ni dikira curi gak ke..tp kalu ade amek artikel dr blog laen,mmg kte letak link...

Atika Aula said...

@MiSzy DiaN
yela..sekurang-kurangnya letak link owner~

Atika Aula said...

@Syukri Kamaruddin
kat google image sy rase xde pe p0n..tp tak pasti le. kalau x nk di curi, x yh le latak gambar dlm blog kan :)

Atika Aula said...

@najihatussolehah
kalau kat google image myb xpe..kalau artikel tu dipanggil copycat kan.memang perlu letak link owner :)

Atiqah said...

Saya pun pernah nmpk isu ni...Diorang senaraikan nama-nama blogger yang amik doodle dorg as header blog mereka without ask permission from them.Cian dorang ni.Saya pun dulu ada buat header guna doodle dorg..Tapi lepas saya baca tntg hak mereka.Then saya terus buang.Tapi yg malunya kebanyakan yang guna tu orang Malaysia.Dan artis yang lukis tu adalah orang luar.So dorg dah macam banyak banned blogger dari Malaysia

Cik T-pah said...

ade jugekk dengar2 pasal curik doodle tu. dan saya nye header pon ade doodle yang dari dorang. tapi header tu saya tempah dari blogger lain. sekarang saya buang dah doodle tu. takot di cop pencurik pulakk walaupon bukan saya yang buat :)

qila said...

dahsyat!banyak sungguh links "copycats" doodle dekat blog empunya doodle tu ye..kalau saya,semua gambar ka,emoticons ka,semuanya google saja.kecuali gambar diri sendiri lah.hehee :)

Hanif said...

As salam. mencuri hukumnya haram. kalau mengambil sesuatu yg dihasilkan di blog2 orang pun dikira mencuri. kena perhatikan betul2, apa yg kita buat.

Thanks 4 sharing.

Cik Bidadari said...

sabarlah... bukan doodles aja... icon2 yg kita gunapakai dalam blogpun kalau nak dicari melambak adik...

Atika Aula said...

@Cik Bidadari
iye..betul tu. tapi jika diberi kbnrn...blh la ambil, bkn mencuri kan klu dah ada keizinan. pastikan kita ambil dr sumber sprti photobucket, glittery, emoticon n len2. sumber gmbr yg mmg boleh di ambil.:)

[cucu Hj Hassan] said...

salam. dulu saya ada jgk guna doodls2 dkt tumblr. tp ingtkan ok je. tp sekarang dh tau tak boleh dah tak guna. =)

Secret Garden said...

kak Atikah, macam mana pulak kalau TUAN PUNYE DOODLE tuh memang dah bagi? maksudanya, dia letak DOODLE tu dan suruh kite ambil kalau nak... lepas tu kite ambil. adakah kite PENCURI??? sila jawab ni SHOTMIX saya?!

Secrets of A Teenage Girl said...

tp kalau doodle tu kita edit2, nnti jd lain dari yg asal mcm mana? kira curi jugak ke ya? sbb sy selalu buat mcm tu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Copyright Control : Atika Aula