Home » » Berhati-hati dalam memilih makanan

Berhati-hati dalam memilih makanan


بسم الله الرحمن الرحيم

Salam....Alhmdulilllah masih lagi diberi kesempatan untuk mencoret sepatah dua kata di blog ni.....Kali ni saya nk share tentang makanan yang mengandungi lemak khinzir.Sedar tak sedar cam x caye je makanan tersebut ada mengandungi benda tu..Ni pon kawan saya yg hantar mesej kt inbox saya di fb..TQ kepada saudara tersebut 4 ur information..Makanan tersebut seperti dibawah:



Makanan Halal, Makanan Haram, Status Makanan, Cek Makanan

Produk ini mengandungi E631
tapi ianya halal..

Makanan Halal, Makanan Haram, Status Makanan, Cek Makanan
TAIP HALAL JARAK KOD BAR DAN HANTAR KE 32728

CONTOH: TAIP HALAL 9556072010900 DAN HANTAR KE 32728
RM0.50 HALAL : K/BAR: 9556072010900
Status: SIJIL SAH
Tarikh Luput: 30/09/2012
Produk: TWISTIES SNEK JAGUNG BERPERISA 70G


Produk ini mengandungi E110
dan ia nya tidak halal..

Makanan Halal, Makanan Haram, Status Makanan, Cek Makanan

TAIP HALAL JARAK KOD BAR DAN HANTAR KE 32728

CONTOH: TAIP HALAL 9556023228088 DAN HANTAR KE 32728
RM0.50 HALAL : K/BAR: 9556023228088
Status: TIADA DALAM SENARAI

Antara makanan yang terdapat logo halal tetapi mengandungi bahan HARAM tersebut..

Makanan Halal, Makanan Haram, Status Makanan, Cek Makanan
Makanan Halal, Makanan Haram, Status Makanan, Cek Makanan
Makanan Halal, Makanan Haram, Status Makanan, Cek Makanan
Kemudian produk ni dari China..pembuatan serta pembungkusan di sana,
akan tetapi Jakim pulak yang mengeluarkan logo halal...
Tak pelik ke???

Makanan Halal, Makanan Haram, Status Makanan, Cek Makanan
Petikan yang terdapat di dalam akhbar...

Makanan Halal, Makanan Haram, Status Makanan, Cek Makanan
Makanan Halal, Makanan Haram, Status Makanan, Cek Makanan
Makanan Halal, Makanan Haram, Status Makanan, Cek Makanan
Makanan Halal, Makanan Haram, Status Makanan, Cek Makanan
Hmmm....bile bace artikel macam ni,
takut pulak rasenye..
ntah2 selame ni..dah bnyk termakan benda "tersebut"
Mintak2 d jauhkan...
Makanan ni perkara yang penting..sbb ia akan menjadi darah daging kita.
Untuk menentukan ibadah kita di terima atau p0n tidak..
Makanan daripada sumber yang halal dan bersih dapat
membentuk peribadi dan sahsiah yang baik dalam
diri seseorang..
Oleh sebab itu Islam menyuruh umatnya memakan
makanan yang datang dari sumber yang
bersih lagi halal...
Dalam erti kata lain.."halalan toyyiba"
Mudah2n dengan sedikit maklumat ini dapat
memberi manfaat dalam kehidupan kita
supaya lebih berhati2
untuk memilih makanan...
Wallahu'alam..
Maklumat lanjut : klik cni



والسلام


Syukran kerana sudi membaca..boleh Like dan Share entri ini

2 luahan hati:

najihatussolehah said...

thanks for the in4..

Tinta NurAz said...

err..rota dulu ada juga makan.time awal remaja. isk..byk menda gak yang ada kod E ni. tapi elok elakkan jika ada tertera kod E ni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Copyright Control : Atika Aula